Νήσος Γκουάμ, Ωκεανία

Το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ. χλμ. και πληθυσμό 167.772 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2018. Κατατάσσεται 181ο
στον κόσμο.Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου. Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα.
Βρίσκεται στην Ωκεανία, μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Έχει έκταση 549 τ.χλμ. και ακτογραμμή μήκους 125,5 χλμ. Είναι ηφαιστειογενές νησί, περικλειόμενο από κοραλλιογενείς υφάλους,  κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αγκάνα με 1.000 κατοίκους και η μεγαλύτερη πόλη η Ντεντέντο με 45.000 κατοίκους. Το 37% των κατοίκων του Γκουάμ ανήκουν στην ινδονησιακής καταγωγής φυλή των Τσαμόρο, ενώ το 26% είναι Φιλιππινέζικης καταγωγής. Η λευκή φυλή εκπροσωπείται από το 7% των κατοίκων. Η επίσημη γλώσσα του Γκουάμ είναι τα αγγλικά, με δευτερεύουσα αυτή των Τσαμόρο.
Ο πρώτος που πάτησε το πόδι στο Γκουάμ ήταν ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, που δούλευε για λογαριασμό της Ισπανίας, στις 6 Μαρτίου 1521. Το ονόμασε «Λαντρόνες» (Κλέφτες), εξαιτίας της συμπεριφοράς των ιθαγενών Τσαμόρο.
Οι ακτές της είναι απότομες, με στενές πεδιάδες στις βόρειες ακτές, χαμηλούς λόφους στο κέντρο και βουνά στο νότιο τμήμα του νησιού. Δυτικά και ανατολικά έχει υπέροχες παραλίες, κοραλλιογενή στοιχεία, ατόλες κλπ και γι΄ αυτό δέχεται πολλές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, ιδίως Γιαπωνέζους και Αμερικάνους. Το κλίμα στο νησί είναι τροπικό, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 21 και 37 βαθμών Κελσίου.



Ο τουρισμός και οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εξασφαλίζουν ένα άνετο βιωτικό επίπεδο για τους κατοίκους του Γκουάμ.





Καλύβες ψαράδων στο Σαν Αντόνιο, Γκουάμ· φωτογραφία από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, που αγοράστηκε από το  National Geographic  το 1930.
    MyPhotoPics