Organ pipe cactus

Ο Stenocereus thurberi, ή Organ pipe cactus ή κάκτος σωλήνας, ή pitahaya (έτσι αποκαλείται κάθε ψηλός κάκτος), είναι ένα είδος κάκτου που ανήκει στα αγγειόσπερμα φυτά (ανθοφόρα φυτά) και
προέρχεται από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται σε βραχώδη εδάφη στην έρημο και είναι ευαίσθητο στον παγετό. 
Αυτό το είδος κάκτων έχει αρκετούς στενούς μίσχους, από 5 έως 20, που ανεβαίνουν κάθετα, ξεκινώντας από ένα μόνο κοντό κορμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Αυτά τα στελέχη έχουν πάχος περίπου 15 εκατοστά και αναπτύσσονται σε ύψος 4,9 μέτρων. Ωστόσο μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 7 έως 8 μέτρα.


Αυξάνονται ετησίως από την άκρη της τελευταίας βλάστησης. Το ώριμο φυτό μπορεί να φτάσει σε πλάτος τα 3,7 μέτρα. Κάθε μίσχος έχει ψηλά νεύρα μήκους 0,85 εκατοστών, που φέρουν αγκάθια σκούρα καφέ έως μαύρα, που γίνονται γκρίζα καθώς ωριμάζει. 

Χρειάζονται περίπου 150 χρόνια για να φτάσει στην ωριμότητα. Τα παλαιότερα φυτά παράγουν ετησίως λευκά άνθη με μωβ ή ροζ αποχρώσεις σε σχήμα χοάνης 8 εκατοστών, τα οποία ανοίγουν τη νύχτα και κλείνουν το πρωί. 


Η ανθοφορία διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο αλλά αυξάνεται κατά πολύ τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Συνήθως γονιμοποιούνται με νυχτερίδες. Παράγει επίσης φρούτα που έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα του τένις. 



Κάτω από το ακανθώδες εξωτερικό του φρούτου είναι η κόκκινη σάρκα του με τους μαύρους σπόρους που λέγεται ότι έχει καλύτερη γεύση από το καρπούζι.
              MyPhotoPics