Chimney Rock, ΗΠΑ

Το Chimney Rock είναι ένας προεξέχων γεωλογικός σχηματισμός στο Morrill County στην δυτική Νεμπράσκα, ΗΠΑ. Ανυψώνεται περίπου 96 μέτρα πάνω από την κοιλάδα του ποταμού North
Platte ο οποίος τον περιβάλλει. Η κορυφή του είναι 1,289 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάποτε κοντά στη βάση του σχηματισμού βρισκόταν μία μικρή πόλη με το όνομα επίσης Chimney Rock. Το 1913 είχε ιδρυθεί και ένα ταχυδρομείο το οποίο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1922.
Ο σχηματισμός χρησίμευσε ως ορόσημο κατά μήκος του μονοπατιού του Όρεγκον, της Καλιφόρνια και του μονοπατιού των Μορμόνων κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα μονοπάτια βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας πλευράς του βράχου, που εξακολουθεί να παραμένει ένα ορατό σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του "Chimney Rock" ήταν το 1827 από τον Joshua Pilcher. Με βάση σκίτσα, πίνακες ζωγραφικής, γραπτούς λογαριασμούς και την φωτογραφία του 1897 από τον Darton, το Chimney Rock ήταν ψηλότερο όταν πρωτοεμφανίστηκε από τους εποίκους, αλλά έκτοτε μειώθηκε σε ύψος εξ αιτίας διαβρώσεων και καιρικών συνθηκών. 

Αποτελείται κυρίως από άργιλο που έχει ενδιάμεσα ηφαιστειακή τέφρα και ψαμμίτη. Τα σκληρότερα στρώματα ψαμμίτη κοντά στην κορυφή έχουν προστατεύσει τον βράχο από τη στιγμή που υποχώρησε προς τα νότια. 



Κάποτε κοντά στη βάση του σχηματισμού βρισκόταν μία μικρή πόλη με το όνομα επίσης Chimney Rock. Το 1913 είχε ιδρυθεί και ένα ταχυδρομείο το οποίο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1922.
    MyPhotoPics