Γκιόλα, το μάτι του Δία, νήσος Θάσος, Ελλάς

Η Γκιόλα δεν είναι μια παραλία, αλλά μια φυσική λιμνοθάλασσα, ένα γεωλογικό φαινόμενο, που μοιάζει με πισίνα σκαλισμένη σε βράχους. Ο  θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Θεός του Ολύμπου Δίας, για να κολυμπά η Θεά Αφροδίτη ή ότι η λίμνη ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.
Η παραμυθένια αυτή λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο νησί της Θάσου κοντά στο χωριό Αστρίς, Ελλάς. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, καθώς χρειάζεται να περπατήσετε αρκετά μέχρι να φτάσετε, αλλά θα αποζημιωθείτε το νερό είναι πιο ζεστό από της θάλασσας, κάτι που το καθιστά ευχάριστο για κολύμπι.
Τα πέτρινα τείχη που την περιστοιχίζουν φτάνουν σε ύψος 8 μέτρων και το βάθος της είναι περίπου τρία μέτρα. Πολλοί κολυμβητές επιλέγουν να βουτήξουν από ψηλά, κατευθείαν στα σμαραγδένια νερά της Γκιόλας. Κάθε κύμα της θάλασσας ανανεώνει σιγά - σιγά το κρυστάλλινο νερό της φυσικής αυτής πισίνας.
Φέτος καθαρίστηκε η "πισίνα". Αυτό έγινε τον χειμώνα και κράτησε 2 μέρες, με τις εργασίες να ξεκινούν το πρωί και να τελειώνουν τα ξημερώματα. Το «συνεργείο» άδειασε με αντλία όλο το νερό από τη λίμνη -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γκιόλα, αλλά και… παγκοσμίως– και καθαρίστηκε με σκούπες και άλλα εργαλεία ο πάτος της πισίνας από τα φύκια και τη γλίτσα, ενώ απομακρύνθηκαν και οι περισσότεροι αχινοί.

Όσον αφορά το γέμισμα της πισίνας, γι’ αυτό φρόντισαν οι Νοτιάδες και τα κύματα, τα οποία ολοκλήρωσαν την πρωτότυπη παρέμβαση, με την Γκιόλα να είναι έτοιμη και… πιο διάφανη από ποτέ να υποδεχτεί και φέτος τα καραβάνια των τουριστών.
Όταν άδειασαν το νερό, ανακάλυψαν ότι από δυο σημεία του πέτρινου πάτου ανάβλυζε θαλασσινό νερό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το νερό της πισίνας δεν ανανεώνεται μόνο από τη θάλασσα, αλλά και υπογείως, καθώς η Φύση φρόντισε να «εξοπλίσει» την Γκιόλα με ένα σύστημα ανακύκλωσης νερού. 


Απίστευτο και συνάμα μοναδικό το τι εκπλήξεις κρύβει ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του κόσμου, το οποίο έχουμε την τύχη να το έχουμε δίπλα μας.
   MyPhotoPics