Η τουλίπα του Σιάμ, κουρκουμάς

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κουρκουμά μόνο ως μπαχαρικό όμως  διαθέτει πολλά περισσότερα χαρίσματα! Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό του οποίου οι ρίζες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην
ασιατική κουζίνα και όχι μόνο, για τη μοναδική τους γεύση. Κατά την άνθισή του  μας χαρίζει πανέμορφα μοβ λουλούδια μοναδικής καλλωπιστικής αξίας.
Ο κουρκουμάς ή κουρκούμα ή Ζεντόρια, γνωστός και ως
τουλίπα του Σιάμ είναι ένα τροπικό βολβώδες φυτό που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε ύψος περίπου το ένα μέτρο, ενώ τα στενόμακρα φύλλα του φτάνουν ακόμα πιο ψηλά δίνοντας μία εξωτική αίσθηση.

Κάτω από το έδαφος, σχηματίζει ριζώματα σε αποχρώσεις του κίτρινου ή του πορτοκαλί, ανάλογα την ποικιλία, που όταν αποξηρανθούν και τριφτούν μας δίνουν το γνωστό μπαχαρικό που θα το συναντήσουμε και με τις ονομασίες κιτρινόριζα ή τουρμερίκ.

Ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές και θέλει υγρό και ζεστό
περιβάλλον για να έχει καλή ανάπτυξη. Ιδανικές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 20-35°C και γι’ αυτό σε βόρειες περιοχές αναγκαστικά τον διατηρούμε ως φυτό εσωτερικού χώρου. 


Χρειάζεται ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί σε εξωτερικό χώρο, ενώ αν τον διατηρούμε μέσα στο σπίτι επιλέγουμε φωτεινό σημείο που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
    MyPhotoPics