Μουσείο Ordos, Μογγολία

Το Μουσείο Ordos βρίσκεται στο Kangbashi, Ordos, Εσωτερική Μογγολία, Κίνα. Το μουσείο το οποίο φιλοξενεί  συλλογές που σχετίζονται με την
τοπική ιστορία του Ordos και της γύρω περιοχής, σχεδιάστηκε από την κινεζική εταιρεία MAD κατόπιν αιτήματος της τοπικής κυβέρνησης και χτίστηκε από την Huhehaote Construction. Το Ordos, Εσωτερική Μογγολία, πριν από μερικά χρόνια, ήταν μια αχανής περιοχή της μαγευτικής ερήμου Gobi. Σήμερα, είναι ένα αστικό κέντρο.
Είναι ένας μεγάλος χώρος περίπου 41.000 τετραγωνικών πoδιών και το ύψος του είναι 40 μέτρα. Το σχέδιο επηρεάστηκε τόσο από την έρημο Gobi όσο και από το έργο του Buckminster Fuller. Ο Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, ένας από τους σημαντικότερους νεωτεριστές του 20ού αιώνα. Επίσης, ήταν μηχανικός, μαθηματικός, ποιητής, φιλόσοφος, περιβαλλοντολόγος και οραματιστής.
Διαθέτει έξι επίπεδα εκθεσιακού χώρου. Μοιάζει σαν ένα μεγάλο κυματοειδές στρώμα, ή όπως λένε άλλοι, σαν να έχει προσγειωθεί στην έρημο από έναν άλλο κόσμο ή και σαν να υπήρχε εκεί ανέκαθεν. Είναι επενδυμένο με γυαλισμένα μεταλλικά πλακίδια τα οποία είναι ανθεκτικά στις συχνές αμμοθύελλες και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας στις καιρικές συνθήκες. 
Οι γκαλερί μέσα στο μουσείο στεγάζονται σε μικρότερες αίθουσες, που συνδέονται με γέφυρες. Στις αίθουσες, μέσα από έργα τέχνης, βίντεο και άλλες εγκαταστάσεις, παρουσιάζουν την ιστορία της περιοχής του Ordos καθώς και την κληρονομιά και τον πολιτισμό του μογγολικού λαού.

Οι είσοδοι στις δύο πλευρές του κτιρίου επιτρέπουν στους κατοίκους της περιοχής να χρησιμοποιούν το αίθριο ως πέρασμα. Η κατασκευή του Μουσείου Ordos ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα, το φθινόπωρο του 2011.
    MyPhotoPics