Η μπλε τρύπα του Dean, Μπαχάμες

Η μπλε τρύπα του Dean βρίσκεται στις Μπαχάμες σε έναν κόλπο δυτικά της πόλης Clarence στο Long Island και είναι η πιο βαθιά μπλε τρύπα στον κόσμο με
θαλασσινό νερό με βάθος 202 μέτρων. Μία μπλε τρύπα είναι ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο και μερικές φορές ονομάζεται επίσης καταβόθρα. 
Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες και είναι ένας από τους
καλύτερους καταδυτικούς και κολυμβητικούς χώρους στον κόσμο. 
Το νερό είναι πολύ καθαρό καθώς η ορατότητα φτάνει τα 30 μέτρα. Λόγω της κλειστής φύσης της, ο άνεμος δεν φτάνει και δεν υπάρχουν ούτε κύματα, καθιστώντας το ιδανικό μέρος ακόμα και για αρχάριους κολυμβητές. 

Οι μπλε τρύπες μοιάζουν με λίμνες, αλλά η μπλε τρύπα του Dean είναι διαφορετική γιατί συνδέεται με τον Ατλαντικό μέσω μιας εισόδου από τη μία πλευρά και πλαισιώνεται από γκρεμούς και παραλίες λευκής άμμου από την άλλη.

Δημιουργούνται από διάφορες καρστικές διεργασίες, για παράδειγμα, από διάβρωση των ομβρίων υδάτων, διαμέσου ρηγμάτων ασβεστολιθικού υποστρώματος επί του υδατοστεγούς. Το επίπεδο της θάλασσας εδώ έχει αλλάξει, κατά τη διάρκεια της παγετώδους ηλικίας κατά την εποχή του Πλειστόκαινου (εποχή των παγετώνων), πριν από περίπου 15.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη.

Η μπλε τρύπα του Dean είναι περίπου κυκλική στην επιφάνεια, με διάμετρο που κυμαίνεται από 25 έως 35 μέτρα. Μετά την κάθοδο των 20 μέτρων η τρύπα διευρύνεται σημαντικά σε ένα σπήλαιο με διάμετρο 100 μέτρων. Από τον Απρίλιο του 2008,είναι ο τόπος του Vertical Blue, του ετήσιου διεθνούς διαγωνισμού freediving που οργανώνει ο William Trubridge ο παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια ζώα που βρίσκονται μέσα στη μπλε τρύπα του Dean. Οι δύτες εντοπίζουν διάφορα είδη ψαριών, χελώνες, ιππόκαμπους, ακτίνες και πολλά άλλα πολύχρωμα τροπικά ψάρια.

    MyPhotoPics