Αρτόκαρπος

Το jackfruit (αρτόκαρπος) που ευδοκιμεί στη Νότια Ασία και την  Λατινική Αμερική ζυγίζει 30 έως 45 κιλά, περιέχει εκατοντάδες σπόρους οι οποίοι είναι πλούσιοι  σε ισχυρά
αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες, σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ποτάσιο κι ασβέστιο, κάνοντας τους επιστήμονες  να μιλάνε για ένα θαύμα της φύσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Το φρούτο αυτό μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, ανάλογα με την ωριμότητά του. Οι άγριοι καρποί γενικά είναι πιο νόστιμοι σε αλμυρές συνταγές, ενώ η γλυκύτητα των ώριμων φρούτων είναι ιδανική για επιδόρπια. 
Είναι ένα παράξενα γλυκόξινο φρούτο, η γεύση του οποίου μοιάζει με ζελεδάκι, κάποιοι άλλοι το χαρακτηρίζουν σαν έναν συνδυασμό ανανά και πατάτας, ενώ σύμφωνα με ένα άλλο σχόλιο, το εξωτικό φρούτο αναδίδει μια ελαφριά μυρωδιά κρεμμυδιού.
Ένα άγουρο jackfruit, μάλιστα, όταν μαγειρευτεί αποκτά μια περίεργη γεύση που μοιάζει με αυτή του χοιρινού κρέατος. Οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν συχνά αυτό το φρούτο ως υποκατάστατο κρέατος, λόγω της υφής και της γεύσης του όταν μαγειρεύεται.
Παρόλο που είναι τροπικό φρούτο, γίνεται όλο και ευρύτερα διαθέσιμο σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι στην εποχή του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ρίζες και τα εκχυλίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Ινδίας και της Σρι Λάνκα για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες, όπως άσθμα, διάρροια και έλκη στομάχου, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.
    MyPhotoPics