Το δάσος της Φολόης, Ελλάς

Το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των  νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας, νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθος,  Ελλάς, σε υψόμετρο 600 μέτρων, έχει έκταση 218.000 στρέμματα και αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά. 
Είναι ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και
μοναδικό στα Βαλκάνια. 
Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και άλλες χοντρές πολύκλωνες. Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια.
Βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού κι αποτελεί πλούσιο οικοσύστημα με ποικίλη πανίδα και χλωρίδα. Στη φιλόξενη αγκαλιά του απαντώνται μεταξύ άλλων φιδαετοί και χρυσαετοί, πετρίτες και αλκυόνες, τσαλαπετεινοί και δρυοκολάπτες, αποδημητικά πουλιά αλλά και αγριογούρουνα, τσακάλια και αλεπούδες.


Σύμφωνα με την μυθολογία, το δάσος πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Ο Ηρακλής στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθιου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο, ο οποίος τον φιλοξένησε γενναιόδωρα. 

Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή, και έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος προς τιμήν του φίλου του, Φολόη.
Κατά την αρχαιότητα το οροπέδιο της Φολόης ήταν γεμάτο βλάστηση, δρύες, πεύκα, πουρνάρια, κουμαριές κ.α. αλλά και άγρια ζώα, λύκους, ελάφια, κάπρους, αλεπούδες, πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες και ένα σωρό άλλα. Ενώ στα δυτικά του οροπεδίου βρισκόταν η πιο αξιόλογη πόλις της Ακρώρειας, ο Αασιών
Την πόλη κατέστρεψε ολοκληρωτικά ο Αλάριχος το 396μ.Χ. Σήμερα, 15 χλμ. από το χωριό Λάλα ξεκινά το δρυοδάσος της Φολόη με τις υπέργηρες βελανιδιές του, απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου. Κατά την περιήγηση στο δάσος, σε αρκετά σημεία η θέα προς το βουνά και την κοιλάδα του Αλφειού είναι συναρπαστική.
    ΜyPhotoPics