Ραφλέσια

Το Rafflesia arnoldii είναι σπάνιο φυτό και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά με μεγαλύτερη άνθηση οργάνων, κατέχει τον τίτλο του  μεγαλύτερου άνθους στον κόσμο. Φυτρώνει
και μεγαλώνει στην Νοτιοανατολική Ασία, το μέγεθός του μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο και το βάρος του τα έντεκα κιλά. 
Τα μπουμπούκια του έχουν το μέγεθος μπάλας, ενώ το πάχος των πετάλων του είναι περίπου 2,5 εκατοστά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο λουλούδι καθώς τα ογκωδέστατα μπουμπούκια του χρειάζονται έως και 10 μήνες για να ωριμάσουν και η ανθοφορία τους διαρκεί μόλις μερικές ημέρες. 

Εισχωρεί στις ρίζες άλλων φυτών διότι το ίδιο δεν διαθέτει ρίζες, μίσχο αλλά ούτε και φύλλα. Eίναι δηλαδή παρασιτικό, σε είδη του γένους Tetrastigma (που φύεται σε αδιατάραχτα τροπικά δάση). 

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό τους, είναι η μυρωδιά που έχουν. Μοιάζει με σάπιο κρέας και για το λόγο αυτό το λένε "λουλούδι πτώματος" ή "λουλούδι κρέατος". Αυτή η άσχημη οσμή, όμως, βοηθά στην αναπαραγωγή τους, καθώς προσελκύει έντομα όπως οι μύγες, οι οποίες μεταφέρουν γύρη από αρσενικά σε θηλυκά λουλούδια.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Louis Deschamps στην Ιάβα της Ινδονησίας, μεταξύ του 1791 και του 1794, ωστόσο η φήμη του φυτού δεν είχε φτάσει στη Δύση παρά μόνο μέσα στον 19ο αιώνα, όταν το εντόπισε στη Σουμάτρα ο οδηγός του γιατρού και φυσιοδίφη Joseph Arnold, από τον οποίο έλαβε το μισό όνομά του.
Η υπερβολική απώλειά τους είναι η κύρια αγωνία σχετικά με το μέλλον αυτών των παράξενων λουλουδιών. Ωστόσο, βοτανολόγοι στο Βόρνεο πέτυχαν την τεχνητή αναγέννηση του, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον τους. Επίσης το Rafflesia arnoldii είναι ένα από τα τρία εθνικά λουλούδια στην Ινδονησία, τα άλλα δύο είναι το άσπρο γιασεμί και η ορχιδέα του φεγγαριού.
    MyPhotoPics