Χίμπα, μια μητριαρχική φυλή

Η φυλή Χίμπα,  "Himba", αυτή η αυτόχθονη φυλή που συνεχίζει να αντιστέκεται στην τουριστική  βιομηχανία, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στην Αφρική. Ζουν στην βόρεια Ναμίμπια και στην έρημο Ναμίμπ στην Ανγκόλα. Είναι μία τέλεια μητριαρχική φυλή όπου αφεντικά είναι οι γυναίκες. Είναι οι ιδιοκτήτριες των παιδιών, των σπιτιών και των ζώων.  Η κύρια βάση της διατροφής τους είναι το γάλα και το κρέας. 
Ο χρόνος έχει σταματήσει γι' αυτούς. Διατηρούν τις
παραδόσεις αιώνων σχεδόν ανέπαφες, διαφυλάσσουν τον δικό τους πολιτισμό και ζουν απομονωμένοι ακολουθώντας τους δικούς τους ρυθμούς. 

Γυμνές γυναίκες με  μακριά κορδόνια, βάφουν τα σώματα τους με φυσικό κόκκινο μελάνι και φορούν πολλά στολίδια. Φτιάχνουν περίπλοκα κοσμήματα, χτενίσματα, ρούχα αλλά και τα σπίτια - καλύβες που ζουν.
Μία από τις παραδόσεις τους είναι η συνήθεια των γυναικών να καλύπτουν το σώμα με ένα κοκκινωπό λάδι, λαρδί μείγμα βοδινού κρέατος με τοπική πέτρα, πηλό, ένα είδος που προστατεύει το δέρμα από τον άνεμο και τον ήλιο, και τα περίτεχνα χτενίσματα ιδιαίτερα, στολισμένα με κομμάτια δέρματος, μέταλλο, επίσης χρισμένα με το ίδιο μείγμα, προκαλώντας τες να περάσουν αρκετές ώρες κάθε μέρα με τη φροντίδα της ομορφιάς τους. 

Οι γυναίκες είναι η ψυχή της φυλής, κρατούν την οικονομία, τα σπιτικά τους και ανατρέφουν τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, με φανερή αγάπη. Ντύνονται με ωμά γουνοδέρματα και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κομμάτι Ευρωπαϊκής ένδυσης. Είναι επίσης μια πολυγαμική κοινωνία στην οποία κάθε γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς άνδρες. 


Τα περίτεχνα χτενίσματα των γυναικών αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία τους και με το αν είναι παντρεμένη ή όχι. Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους ή την γέννηση του πρώτου παιδιού τους προσθέτουν ένα κομμάτι δέρματος ενός ζώου στο χτένισμά τους.


Μια γυναίκα από την φυλή Χίμπα φοράει το στέμμα της φυλής,
το Ερέμπε. Το στέμμα είναι φτιαγμένο από δέρμα κατσίκας ή αγελάδας και δίνεται στις κοπέλες, όταν φτάνουν στην εφηβεία.

Ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στις παντρεμένες γυναίκες είναι τα βαριά κολιέ που φτιάχνονται από σύρματα χαλκού ή σιδήρου. Άντρες και γυναίκες φοράνε πολλά κολιέ και βραχιόλια στα χέρια και στο λαιμό.
    MyPhotoPics