Τυτώ

H Τυτώ -ούς, είναι γλαυκόμορφο πτηνό της οικογενείας των Τυτονιδών, που απαντά και στον ελλαδικό   χώρο. Η επιστημονική  ονομασία του είδους

είναι Tyto alba και περιλαμβάνει 32 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντούν τα υποείδη Tyto alba alba, Tyto alba guttata και Tyto alba erlangeri, Κρήτη. Στην Ελλάδα, η τυτώ είναι επιδημητική, μένει δηλαδή μόνιμα και φωλιάζει στη βόρεια και κεντρική χώρα.
Είναι ένα πουλί που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τις
συγγενικές κουκουβάγιες αλλά και αρκετές διαφορές: είναι το μόνο γλαυκόμορφο που εμφανίζει καρδιοειδή δίσκο προσώπου. Επίσης ο μεσαίος και ο εσωτερικός δάκτυλος του ποδιού έχουν το ίδιο μήκος και, το εσωτερικό χείλος του νυχιού του μεσαίου δακτύλου είναι οδοντωτό.
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους γλαυκόμορφο με απαλούς παλ χρωματισμούς, μακριές πτέρυγες, μακρύς σχεδόν άπτερους ταρσούς και, κοντή τετραγωνισμένη ουρά. Ειδικά, το κεφάλι της είναι ξεχωριστό λόγω σχήματος, διαφορετικού χρώματος από το υπόλοιπο σώμα, της έλλειψης αυτιών και της παρουσίας φτερών πάνω από το ράμφος, που δίνουν την αίσθηση μύτης, έχει δικαίως περιγραφεί ως "επίπεδη αποκριάτικη μάσκα". 
Έχει μήκος σώματος 35 έως 39 εκατοστά, άνοιγμα πτερύγων
85 έως 95 εκατοστά και βάρος το αρσενικό 290 έως 340 γραμμάρια και το Θηλυκό 330 έως 460 γραμμάρια. Τρέφεται κυρίως με μικρά σπονδυλωτά, ιδιαίτερα τρωκτικά, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οικιακά ποντίκια ή χωραφοπόντικες. 

Έχει εξαιρετικά οξεία ακοή, στην οποία συμβάλλει το επίπεδο πρόσωπό της. Χαρακτηρίζεται από την αθόρυβη πτήση της. Αρθρώνει διάφορα καλέσματα και ήχους, από τους οποίους ο πλέον χαρακτηριστικός είναι ένας ανοδικός σε συχνότητα (frequency) τόνος, ήπιος στην αρχή αλλά με συνεχή ενδυνάμωση προς το τέλος και, κατάληξη σε έναν δυνατό, οξύτατο ήχο.
Τα ενήλικα άτομα είναι ως επί το πλείστον μοναχικά με εξαίρεση την περίοδο του φλερτ και του ζευγαρώματος. Η περίοδος αναπαραγωγής ξεκινάει συνήθως στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κοιλότητες, σε εγκαταλελειμμένους αχυρώνες  και σε κορμούς δέντρων. 


Η γέννα αποτελείται από 4-7,  κάποιες φορές από 2-12 αυγά. Η επώαση από το θηλυκό διαρκεί 27-34 ημέρες και το αρσενικό φροντίζει για την διατροφή της.

                 MyPhotoPics