Ásbyrgi canyon, Ισλανδία

Το φαράγγι Ásbyrgi είναι ένα παγετώδες φαράγγι στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας, που βρίσκεται περίπου 38 χιλιόμετρα ανατολικά του Húsavík στον δρόμο
του Diamond Circle. Η πεταλοειδής κοιλότητα είναι μέρος του εθνικού πάρκου Vatnajökull και έχει μήκος περίπου 3,5 χλμ. και πλάτος πάνω από 1 χλμ. 

Για περισσότερο από το ήμισυ του μήκους του, το φαράγγι χωρίζεται στη μέση από ένα χαρακτηριστικό βράχο 25μ ύψους που ονομάζεται Eyjan, "το νησί", από το οποίο φαίνεται το απέραντο τοπίο.


Οι απόκρημνες πλευρές του φαραγγιού σχηματίζονται από γκρεμούς ύψους έως και 100 μέτρων. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει ένα δάσος από σημύδες και ιτιές. Μεταξύ του 1947 και του 1977, εισήχθησαν ορισμένα ξένα είδη δέντρων, όπως η ερυθρελάτη, η λάρυκα και το πεύκο. Η μικρή λίμνη Botnstjörn φιλοξενεί μια ποικιλία από είδη υδρόβιων πτηνών.
Το Ásbyrgi πιθανότατα σχηματίστηκε από καταστροφικές πλημμύρες του ποταμού Jökulsá á Fjöllum μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, αρχικά πριν 8-10.000 χρόνια και ξανά περίπου 3.000 χρόνια πριν. Ο ποταμός άλλαξε την πορεία του και ρέει περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά.
Ο θρύλος εξηγεί διαφορετικά το ασυνήθιστο σχήμα του φαραγγιού. Το αποκαλεί αποτύπωμα του Sleipnir, γιατί όπως λέγεται, το φαράγγι σχηματίστηκε όταν το οκτάποδο άλογο του Θεού Odin, ο Sleipnir, άγγιξε με ένα από τα πόδια του στο έδαφος εδώ και άφησε το αποτύπωμά του, (το σχήμα του πετάλου του).
MyPhotoPics