Οι γρανιτένιοι βράχοι της Τήνου

Το χωριό Βωλάξ είναι χτισμένο σε οροπέδιο στο κέντρο της Τήνου, στην Ελλάδα. Από γεωλογικά ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, πιθανολογείται ότι 
η περιοχή κατοικείται εδώ και 2.000 χρόνια. Για το όνομα Βώλακας ή Βώλαξ ή Βωλάξ, ιστορικά, υπάρχουν πάνω από δέκα παραλλαγές και τρόποι γραφής που προέρχονται από τους χαρακτηριστικούς γρανιτένιους βράχους (τους βολάκους) της περιοχής. 
Είναι ένα μεσαιωνικό καθολικό χωριό με περίπου 53 μόνιμους κατοίκους. Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων,  περιτριγυρισμένο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης. Η εμφάνιση και το μέγεθος των βράχων θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Μοιάζει σαν να βρίσκεσαι στην  παλαιολιθική εποχή. 
Η προέλευση των βράχων απασχόλησε όχι μόνο την φαντασία των κατοίκων αλλά και την επιστήμη. Ανεξάρτητα πάντως με το πως δημιουργήθηκαν οι ογκώδεις, ολοστρόγγυλοι, συχνά ζωόμορφοι βράχοι από γρανίτη, το σίγουρο είναι ότι προσφέρουν ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό θέαμα που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά.
Η παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν και είναι η καλαθοπλεκτική για την οποία φημίζεται το χωριό. Στα εργαστήρια καλαθοποιίας μπορείτε να δείτε από κοντά τους τεχνίτες εν ώρα εργασίας, να θαυμάσετε, να  δοκιμάσετε την επεξεργασία του καλαμιού και της λυγαριάς, βασικά υλικά στην κατασκευή των καλαθιών και φυσικά να αγοράσετε τα προϊόντα τους.
Το χωριό Βωλάξ αποτελεί σημείο συνάντησης αναρριχητών από όλον τον κόσμο για bouldering (αναρρίχηση χωρίς σχοινί). Υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο θεατράκι όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου λειτουργεί στο χωριό και ένα Λαογραφικό Μουσείο.
    MyPhotoPics