Αέρηδες, Πλάκα, Αθήνα, Ελλάς

Πρόκειται για οκταγωνικό πύργο, από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 12,10 μ, με πλευρά μήκους 3,20 μ. και με διάμετρο βάσης 8,36 μ. που αποτελείται από τρεις βαθμίδες.  Η στέγη του είναι κωνική κεραμοσκεπή, έχει δύο κορινθιακά πρόπυλα και ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη Νότια πλευρά. Στην κορυφή της κωνικής στέγης υπήρχε ένας ορειχάλκινος ανεμοδείκτης σε μορφή Τρίτωνα ο οποίος δεν έχει βρεθεί. Βρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας, Αθήνα, Ελλάς.
Κτίσθηκε, γύρω στο 47 π.Χ. από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο, πόλη της Βορείου Συρίας, η οποία ιδρύθηκε περί το 300 π.Χ. από Έλληνες, ιδίως Μακεδόνες. Για τον Ανδρόνικο Κυρρήστη γνωρίζουμε ότι ήταν μηχανικός-Αρχιτέκτονας, ειδικευμένος στην κατασκευή ηλιακών και υδραυλικών ρολογιών.  
Κάτω από το γείσο της στέγης και στις οκτώ έδρες βρίσκονται ανάγλυφοι οκτώ φτερωτοί άνεμοι με τα ονόματά τους, κάτω δε από κάθε προσωποποίηση, εγχάρακτες ακτίνες κατά διάφορους σχηματισμούς αποτελούσαν αυτούσια ηλιακό ρολόι. Ειδικότερα για τον υπολογισμό της ώρας σε ανήλιες ημέρες υπήρχε μέσα στο κτίσμα ιδιαίτερη εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού.


Το μνημείο κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό, από τα κιονόκρανα, ενώ το εσωτερικό του στον δωρικό ρυθμό, βαρύ αυστηρό. Θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός - ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.
    MyPhotoPics