Hellissandur, Iceland.


Το Hellissandur είναι ένα χωριό που ανήκει  στον δήμο 
Snæfellsbær στο βορειοδυτικό άκρο της χερσονήσου  

Snæfellsnes  στη δυτική Ισλανδία.  Όπως 
και πολλά άλλα μέρη εκεί, ήταν κάποτε κέντρο αλιείας και εμπορίου. 
Τώρα, είναι ένα κέντρο τουρισμού. Το χωριό διαθέτει ναυτικό μουσείο, το Fisherman's Garden and Maritime Museum καθώς και αρκετά σπίτια χτισμένα με στέγη από χλοοτάπητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Ισλανδοί που ζούσαν εδώ και αιώνες πριν.
Το ναυτικό μουσείο εκτός των σπιτιών με στέγη από χλοοτάπητα, έχει μηχανές πλοίων και το παλαιότερο σκάφος κωπηλασίας της Ισλανδίας (1826). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Hellissandur και το κοντινό Rif έχουν 544 κατοίκους. Το Hellissandur είναι ένα από τα πρώτα και παλαιότερα αλιευτικά χωριά της Ισλανδίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Παρόλο που είναι μια μικρή κοινότητα με λίγους κατοίκους, ο δήμος παρέχει καλές υπηρεσίες. Το πρώτο δημοτικό σχολείο άρχισε το 1891. Σήμερα υπάρχει ένα εξαιρετικό δημοτικό σχολείο στο  και ένα προσχολικό σχολείο. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 1913. Ο δήμος  διαθέτει επίσης καλό αθλητικό κέντρο και πισίνα.
 Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος κοντά στο Hellissandur είναι ο παγετώνας  Snæfellsjökull , που έγινε γνωστός από τον Ιούλιο Βερν στο ταξίδι του στο Κέντρο της Γης . Ακριβώς έξω από το χωριό, υπάρχει η βόρεια είσοδος του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου, η οποία περιβάλλει τις δυτικές και νότιες πλευρές του παγετώνα. 




Σε κοντινή απόσταση, δύο χιλιόμετρα δυτικά, βρίσκεται ο ραδιοφωνικός ιστός κεραίας Gufuskalar ύψους 412 μέτρων, η ψηλότερη κατασκευή στη Δυτική Ευρώπη. 






Οχτώ χλμ. νοτιοδυτικά του Hellissandur βρίσκεται ο φάρος Svortuloft στην κορυφή βράχων που κόβουν την ανάσα.
    MyPhotoPics