Silfra, Σίλφρα, ανάμεσα σε δύο ηπείρους, Ισλανδία

Η Silfra (Σίλφρα) είναι ένα σημείο κατάδυσης στην Ισλανδία, όπου οι δύτες μπορούν να κολυμπήσουν ανάμεσα σε δύο  ηπείρους: την βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πρόκειται
για μια τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται, ενώ το άνοιγμα μεταξύ τους αυξάνεται περίπου 2 εκατοστά ανά έτος. 

Στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, αυτή η ρωγμή είναι
αόρατη. Στη Silfra όμως το νερό είναι τόσο καθαρό από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας, που υπάρχει πλήρης ορατότητα. Επιφανειακά μοιάζει με λίμνη, αλλά όταν οι δύτες βουτήξουν, νιώθουν να αιωρούνται στο θαλάσσιο κενό ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες.
Το χάσμα ανάμεσα στις δύο ηπειρωτικές πλάκες οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4 ° C καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη υδρόβιας ζωής. Η ορατότητα είναι εξαιρετική σε σχεδόν 100 μέτρα, ενώ το υποβρύχιο τοπίο συμπληρώνουν χαράδρες και πολλαπλά τούνελ.
Λόγω της θέσης της στο Εθνικό Πάρκο Θίνγκβελιρ,
προστατεύεται από τους κανονισμούς του πάρκου και οι δύτες μπαίνουν στο νερό μόνο με τοπικό οδηγό. Η υποθαλάσσια σχισμή της Σίλφρα είναι ένα από τα μέρη της χώρας αυτής που μπορεί να προσφέρει μια μοναδική κυριολεκτικά εμπειρία.

    MyPhotoPics