Σκίουρος Malabar

Ο ινδικός γιγαντιαίος σκίουρος ή ο γίγαντας σκίουρος Malabar, το γένος Ratufa indica είναι ένα μεγάλο είδος σκίουρου  που  βρέθηκε στη Νότια Ασία και ζει αποκλειστικά στα δάση της Ινδίας. Όταν ο  John L.Koprowski (καθηγητής στη σχολή Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, βιολόγος και κορυφαίος εμπειρογνώμονας για την οικολογία και τη διατήρηση των σκίουρων), το 2006 επισκέφθηκε τις Ινδίες, αντίκρισε έκπληκτος τον σκίουρο Malabar και αρχικά νόμισε ότι ήταν πρωτεύον ζώο.
Οι σκίουροι αυτοί
εντυπωσιάζουν με την πολύχρωμη γούνα τους, που είναι σε αποχρώσεις του μπεζ, του καφέ, του μπλε, του πορτοκαλί και του κόκκινου. Τα σώματά τους φτάνουν σε μήκος τα 36 εκατοστά, το μήκος της ουράς τους τα  61 εκατοστά και το βάρος του ενήλικου σκίουρου περίπου τα δύο κιλά.


Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις υψηλότερες διακλαδώσεις των δέντρων γιατί μακριά από το έδαφος νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Κατασκευάζουν μεγάλες σφαιρικές φωλιές με κλαδιά και φύλλα.

Είναι κυρίως φυτοφάγοι και εντοπίζονται στις κορυφές των δέντρων, ψάχνοντας για φρούτα, καρπούς, λουλούδια και φλούδες δέντρων. Με το να βρίσκονται πάνω στα δέντρα θα έπρεπε να είναι εύκολη λεία για τα αρπακτικά πτηνά, όμως τα ξεγελούν με την πολύχρωμη γούνα τους, που τους βοηθά να προσαρμόζονται με το φυσικό περιβάλλον.
Πηδάνε από δέντρο σε δέντρο με άλματα έως 6 μέτρων και σπάνια αγγίζουν το έδαφος. Όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, τα Ratufa indica συχνά παγώνουν και κολλάνε πάνω στον κορμό του δέντρου, αντί να φύγουν. Οι κύριοι εχθροί τους είναι τα αρπακτικά πουλιά και η λεοπάρδαλη.
Δραστηριοποιούνται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και το βράδυ, ενώ το μεσημέρι αναπαύονται. Σπανίως οι σκίουροι του είδους αυτού παρατηρούνται σε ζεύγη. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα που έρχονται σε επαφή μόνο κατά την εποχή της αναπαραγωγής τους. 
                        MyPhotoPics