Άρπυια! Harpia harpyja!

Η ονομασία της προέρχεται από τις Άρπυιες που ήταν μυθολογικές δαιμονικές θεότητες στενά συνδεδεμένες  με τον θάνατο, τον οποίο όμως δεν επέφεραν οι ίδιες στους θνητούς αλλά τους οδηγούσαν σε αυτόν. Ήταν θηλυκά τέρατα, κόρες του Θαύμαντα και  της Ωκεανίδας Ηλέκτρας και αδελφές της αγγελιαφόρου των θεών, θεάς Ίριδας.
Είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό της οικογενείας των Αετιδών, είναι ο ισχυρότερος αετός στον κόσμο και ζει στη Νότιο Αμερική. Δεν είναι ούτε ο μεγαλύτερος ούτε ο βαρύτερος αετός, έχει όμως τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους γαμψώνυχες 8 έως 9 εκατοστά μήκος. Είναι σε θέση να ασκήσουν πίεση 42 kgf/εκ², ή 4,1 MPa ή 530 lbf/in² ή 400 N/εκ²., που σημαίνει ότι επιφέρεται ακαριαίος θάνατος στα θηράματα και μπορούν άνετα να σηκώσουν θηράματα μέχρι 7 κιλά και να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους.
Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όπως ισχυρό κρανίο, ευρείς ταρσούς, πλατιά φτερά και μακριά ουρά, τον κάνουν ένα πανίσχυρο κυνηγό.

Το μήκος του σώματός του φτάνει το 1 μέτρο, το άνοιγμα των φτερών τους 2 μέτρα και 24 εκατοστά, το μήκος της ουράς 37-42 εκατοστά, το μήκος του ταρσού 11,4-13 εκατοστά, το μήκος του ράμφους 4,2-6,5 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 5 κιλά, ενώ τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν και τα 9 κιλά. Η βασική τους λεία είναι τα δενδρόβια θηλαστικά.
Είναι μοναχικοί αετοί και ζουν κατά ζεύγη, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται επίσης και ένα τρίτο,ς από την τελευταία περίοδο αναπαραγωγής.
νεαρό άτομο που, προφανώς είναι το μικρό του. Είναι μοναχικοί κυνηγοί που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την οξεία αίσθηση της όρασης για να εντοπίσουν τη λεία τους, ενώ κυνηγούν μόνο κατά τη διάρκεια της  ημέρας.
Το θηλυκό γεννά 2, σπανίως 3 αβγά, αλλά μετά την εκκόλαψη του πρώτου, το δεύτερο αυγό
αγνοείται από τους γονείς και συνήθως αποτυγχάνει να εκκολαφθεί, εκτός αν το πρώτο αυγό καταστραφεί. Επωάζεται για περίπου 56 ημέρες, και ο νεοσσός χρειάζεται άμεσα την προστασία των γονέων. Εάν εκκολαφθεί και το δεύτερο αυγό, ο νεοσσός επειδή έχει γεννηθεί αργότερα, συνήθως δεν σιτίζεται καλά και πεθαίνει, κάτι που συνηθίζεται στα αρπακτικά πτηνά. Είναι το Εθνικό Πτηνό του Παναμά και απεικονίζεται στο θυρεό του κράτους.
    MyPhotoPics