Θαλάσσια καρύδα, Σεϋχέλλες

Η θαλάσσια καρύδα, επίσης γνωστή ως coco de mer, ή διπλή καρύδα, ή Lodoicea maldivica, το μοναδικό μέλος του γένους Lodoicea, είναι  φοινικοειδές ενδημικό δέντρο στα νησιά Praslin και Curieuse στις Σεϋχέλλες. Στο παρελθόν βρέθηκε και στα μικρά νησάκια St Pierre, Chauve και Ile Ronde, τα οποία βρίσκονται κοντά στο Praslin, αλλά έχει εξαφανιστεί πλέον. Η επιστημονική της ονομασία προέρχεται από το Lodoicus, την Λατινική μορφή του Λουδοβίκου, προς τιμήν του βασιλιά Louis XV της Γαλλίας.
Το δέντρο γίνεται 25-34 μέτρα ψηλό. Τα φύλλα έχουν σχήμα βεντάλιας 7-10μ μήκος, 4,5μ πλάτος και 4μ ο μίσχος. Είναι δίοικο, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά. Τα αρσενικά άνθη είναι οι ίουλοι, ίουλος είναι ένα λεπτό, κυλινδρικό σύμπλεγμα λουλουδιών, με δυσδιάκριτα ή καθόλου πέταλα, που φτάνουν σε μήκος μέχρι 1 μέτρο.
Τα αρσενικά Coco-de-Mer αναπτύσσονται σε ξεχωριστά δέντρα, σε μεγάλη απόσταση από τα θηλυκά που φέρουν τις καρύδες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται να εξηγήσουν πώς τα θηλυκά λουλούδια επικονιάζονται από τα αρσενικά. Πιθανοί επικονιαστές θεωρούνται οι μέλισσες και οι σαύρες. Από τα έξι ενδημικά φοινικοειδή είναι το μόνο δίοικο, δηλαδή τα αρσενικά και θηλυκά άνθη να βρίσκονται σε δύο διαφορετικά φυτά.
Το σχήμα του καρπού είναι αρκετά περίεργο και μοιάζει με
καλοσχηματισμένα γυναικεία οπίσθια, για αυτό και η επιστημονική του ονομασία είναι Lodoicea callipyge (από το ελληνικό καλλίπυγος).

Το ώριμο φρούτο έχει 40-50 εκατοστά διάμετρο, ζυγίζει 15-30 κιλά, και περιέχει το μεγαλύτερο σπόρο στο φυτικό βασίλειο. 
Ο καρπός απαιτεί 6-7 χρόνια για να ωριμάσει και δύο ακόμη χρόνια για να βλαστήσει και υπολογίζεται ότι μόνο 1.769 φρούτα φθάνουν κάθε χρόνο στην ωριμότητά τους. Οι λίγοι που τα δοκιμάζουν περιγράφουν ότι έχουν μια γλυκιά γεύση με μια νότα εσπεριδοειδών. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι έχουν γεύση όπως το μητρικό γάλα.


Το σπάνιο αυτό φυτό κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ:
1. Έχει το μεγαλύτερο καρπό φρούτου που έχει ζυγιστεί: 42 κιλά
2. Έχει το μεγαλύτερο σπόρο φυτού με βάρος 17 κιλά
3. Έχει το μεγαλύτερο λουλούδι φοίνικα
    MyPhotoPics