Νήσος Ψαρά, Ελλάς

Τα Ψαρά είναι νησί του ΒA Αιγαίου, BΔ της νήσου Χίου, στην Ελλάδα. Έχει έκταση 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών του  υπολογίζεται στα 45 χιλιόμετρα.  Είναι γνωστά κυρίως από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν το 1824, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Ήταν γνωστό στην αρχαιότητα με το όνομα Ψύρα ή Ψυρ(ρ)ίη ή Ψυρία. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα ανθώπινης δραστηριότητας από την Τελική Νεολιθική περίοδο (5η-4η χιλιετία π.Χ.) έως τον 5ο αιώνα π.Χ., με κορυφαία περίοδο ακμής την ύστερη εποχή του Χαλκού (14ος-12ος
 αιώνας π.Χ.).
Ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον Τούρκικο ζυγό, στις 10 Απριλίου 1821 και το Πάσχα ανύψωσαν την επαναστατική τους σημαία (λευκή με κόκκινο). Η τραγικότερη ιστορική στιγμή των Ψαρών ήταν το ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης στις 22 Ιουνίου 1824, όταν η πόλη των Ψαρών έπεσε στα χέρια των Τούρκων.


Μέχρι το 1912 τα Ψαρά βρίσκονταν υπό την κατοχή της Τουρκίας, ενώ στις 21 Οκτωβρίου του 1912 ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, όταν ελευθερώθηκαν από το Αντιτορπιλικό Ιέραξ υπό τον πλοίαρχο Αντώνη Βρατσάνο.
Η Μαύρη Ράχη, το «σήμα κατατεθέν» των Ψαρών, βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Παλαιοκάστρου που περικλείει το λιμάνι από τη δυτική του πλευρά. Καταπληκτικές παραλίες βρίσκονται σε όλη την έκταση του νησιού. Υπάρχουν επίσης έξι ακατοίκητα νησάκια γύρω από τα Ψαρά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ψαρών είναι τα 67 εξωκλήσια. Ένα από αυτά είναι ο Άγιος Θύμιος.
    MyPhotoPics