Forte de Sao Joao Baptista das Berlengas, Πορτογαλία

Το Φρούριο του Sao Joao Baptista das Berlengas, ή απλά γνωστό ως το Φρούριο των Berlengas, βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Berlengas, στο δήμο Peniche στην περιοχή Oeste. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με το κυρίως νησί με ένα υπερυψωμένο μονοπάτι-γέφυρα στη βόρεια πλευρά.
Επί της βασιλείας του Ιωάννη IV της Πορτογαλίας, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι που στο παρελθόν ανήκε στο Τάγμα του Saint Jerome, κατεδαφίστηκε και στη θέση του, το 1655,  χτίστηκε ένα φρούριο. Ενώ βρισκόταν ακόμα υπό κατασκευή, αντιστάθηκε στην πρώτη επίθεση που δέχτηκε από τουρκικά πλοία.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της χερσονήσου (1808-1814),  χρησιμοποιήθηκε από αγγλικά στρατεύματα σε μια εκστρατεία ανταρτών. Επίσσης χρησιμοποιήθηκε Κατά τη διάρκεια των πολέμων των Φιλελευθέρων  (1828-1834). Στη συνέχεια καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις του βασιλιά Miguel της Πορτογαλίας.
Το 1847 το φρούριο είχε αφοπλιστεί πλέον και άρχισε να χρησιμοποιείται για τη στήριξη της εμπορικής αλιείας. Το 1953, το φρούριο επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την προσαρμογή του σε πανδοχείο. Σήμερα, είναι ένας πόλος έλξης του τουρισμού.
   MyPhotoPics