Αγία Φωτεινή, Μαντινεία, Ελλάς

Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη, Ελλάς, χτίστηκε το 1972 και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973. Ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική μέχρι την βυζαντινή, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα.
Έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία βυζαντινής τέχνης με στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του Ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.
Οι φήμες λένε ότι ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστεί η εκκλησία συγκαταλέγονται ερείπια αρχαίων ναών και Σεραπείων της περιοχής (ναοί λατρείας του Σέραπι, ελληνοαιγυπτιακής θεότητας που θεωρούνταν μείγμα του Όσιρι, του Δία, του χθόνιου Πλούτωνα και του ταυρόμορφου θεού Άπι), ενώ το ίδιο το κτίσμα πατάει επάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού.
Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Λέγεται ότι ο συνδιασμός των τριών κτισμάτων συμβολίζει την Αγία Τριάδα.
Εκκλησία

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ (πηγάδι) του Ιακώβ, που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με την Σαμαρείτιδα.
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώων, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας.
    MyPhotoPics