Γέφυρα U Bein, Μιανμάρ, (Βιρμανία)

Η γέφυρα U Bein είναι μια διάβαση πάνω από την λίμνη Taungthaman κοντά στην πόλη Amarapura στη Μιανμάρ, (Βιρμανία) ΝΑ  Ασία. Έχει μήκος1,2 χιλιόμετρα, χτίστηκε γύρω στο 1850, πιστεύεται δε ότι είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη γέφυρα από ξύλο τικ στον κόσμο.


Η κατασκευή ξεκίνησε όταν η πρωτεύουσα του  Βασιλείου της
Ava μεταφέρθηκε στην Amarapura και η γέφυρα πήρε το όνομά  της από τον δήμαρχο ο οποίος την είχε κατασκευάσει.
Χρησιμοποιείται ως ένα σημαντικό πέρασμα για τους κατοίκους της περιοχής και έχει γίνει επίσης ένα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, όταν η λίμνη είναι στο υψηλότερο σημείο της.

Η γέφυρα χτίστηκε από ξύλο που προερχόταν από το πρώην βασιλικό παλάτι στην Inwa. Διαθέτει 1.086 πυλώνες που εκτείνονται έξω από το νερό, μερικοί από τους οποίους έχουν αντικατασταθεί με σκυρόδεμα. 


Αν και η γέφυρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη, υπάρχουν φόβοι ότι ένας μεγάλος αριθμός των πυλώνων σαπίζουν και γίνονται επικίνδυνοι, μερικοί δε έχουν αποσπαστεί εξ ολοκλήρου από τις βάσεις τους.
Παραμένουν στη θέση τους, λόγω των πλευρικών ράβδων που συγκρατούνται μεταξύ τους. Ζημιές σε αυτά τα στηρίγματα έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες, καθώς και από ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής ψαριών που εισάγονται στην λίμνη.


Το Υπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Αρχαιολογίας, το Εθνικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επισκευές, όταν ολοκληρωθούν τα σχέδια για το έργο.




Από την 1η Απριλίου 2013, οκτώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για την φύλαξη της γέφυρας. Η παρουσία τους έχει ως στόχο τη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών και την πρόληψη εγκληματικών δραστηριοτήτων.
    MyPhotoPics