Taktsang Lhakhang, Μπουτάν, Ασία

Το μοναστήρι Taktsang Palphug ή Paro Taktsang ή η φωλιά της τίγρης, είναι ένας ιερός βουδιστικός χώρος,
που κρέμεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Paro, σε υψόμετρο 3.120 μέτρα, στο Μπουτάν, μια μικρή χώρα στις πλαγιές των Ιμαλαίων στη νότια Ασία.
Είναι ένα συγκρότημα ναών που χτίστηκε για πρώτη φορά το 1692. Αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια και χώρους διαμονής για τους μοναχούς. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στις σπηλιές είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο βραχώδες έδαφος. Σκάλες και μονοπάτια σκαλισμένα στους βράχους και ξύλινα γεφύρια συνδέουν τα κτίρια.
Στις 19 Απριλίου του 1998, ξέσπασε πυρκαγιά στο κεντρικό κτίριο του μοναστηριακού συγκροτήματος, το οποίο περιείχε πολύτιμα έργα ζωγραφικής, έργα τέχνης και αγάλματα.  Η κυβέρνηση του Μπουτάν και ο τότε βασιλιάς του, ο Jigme Singye Wangchuck, επέβλεψαν στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου μοναστηριού και το περιεχόμενό του, το 2005.


Σύμφωνα με ένα μύθο, πιστεύεται ότι ο Παντμασαμπάβα (ο Γκούρου Ρίνποτσε) ήρθε πετώντας έως εδώ από το Θιβέτ στο πίσω μέρος μιας τίγρης. Έτσι το μέρος αφιερώθηκε για να δαμαστεί ο δαίμονας τίγρης.
 

Ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγός του αυτοκράτορα, η Γιεσέ Τσόγκυαλ,  μαθήτρια του Γκούρου Ρίνποτσε στο Θιβέτ, μεταμορφώθηκε σε τίγρη και τον έφερε στην πλάτη της από το Θιβέτ μέχρι το Taktsang στο Μπουτάν. 

Σε μία από τις σπηλιές εδώ, ο Γκουρού έκανε συνέχεια διαλογισμούς και εμφανίστηκε σε οκτώ ενσαρκώσεις. Από τότε ο τόπος έγινε ιερός. Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε Βουδιστές.


Καλόγριες το 1904
    MyPhotoPics