Sahara el Beyda, η Λευκή Έρημος, Αίγυπτος

Η Sahara el Beyda ή η Λευκή Έρημος της Αιγύπτου βρίσκεται 45 χλμ. βόρεια της πόλης  Farafra. Έχει  χαρακτηριστεί από την χώρα ως φυσική προστατευόμενη ζώνη το 2002 και καλύπτει μια έκταση 3900 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η άμμος έχει ένα εκπληκτικό λευκό χρώμα και τις νύχτες μοιάζει με χιονισμένο τοπίο.


Πήρε το όνομά της Λευκή έρημος, δεδομένου ότι 
έχει ένα λευκό, κρεμ χρώμα και αποτελείται από πετρώματα κιμωλίας. Οι σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διάβρωσης από τον άνεμο και την άμμο.

Στο νότιο μέρος, υπάρχουν πολλά στρώματα από ασβεστόλιθο που καλύπτουν την περιοχή και είναι πολύ πιθανόν να περιέχουν απολιθώματα ασπόνδυλων και προϊστορικά δόντια καρχαρία.





Η συνδυασμένη επίδραση των ανέμων και της άμμου, έχει φέρει στην επιφάνεια τα σκληρά μέρη των βράχων ενώ τα πιο μαλακά πετρώματα τα οποία έχουν άσπρο χρώμα και υφή κιμωλίας, σκορπίστηκαν στην έρημο.
Πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν στη χώρα για να δουν από κοντά τους περίεργους σχηματισμούς της συγκεκριμένης ερήμου, κάποιοι από τους οποίους ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος. Yπό το φως του φεγγαριού το χρώμα της την κάνει να μοιάζει με τα παγωμένα τοπία των πόλων.

Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λευκή Έρημος ήταν θαλάσσιος
βυθός. Με την πάροδο του χρόνου τα στρώματα των βράχων διαμορφώθηκαν και η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα πέθανε. Ο ωκεανός στερέψει και ο τόπος έγινε μια σαβάνα.


Στους σχηματισμούς δίνονται περιγραφικά ονόματα σύμφωνα με το σχήματα τους: "μανιτάρι", "Χωνάκι για το παγωτό", "Μονόλιθος"  "Παγόβουνο", κλπ.




Όταν ο ήλιος δύει τοπικές αλεπούδες της έρημου, οι
αλεπούδες Fennec, προσεγγίζουν ομάδες ανθρώπων - έστω και διστακτικά - ψάχνοντας να φάνε.
    MyPhotoPics