Η Μονή της Παναγίας του Μονσεράτ, Ισπανία

Η Μονή της Παναγίας του Μονσεράτ  βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης, Ισπανία, σε απόσταση περίπου  μίας ώρας. Είναι 
μοναστήρι των Βενεδικτίνων και τιμά την Παναγία του Μονσεράτ που εορτάζει στης 27 Απριλίου. Μονσεράτ στα καταλανικά σημαίνει ακανόνιστο βουνό.
Η ιστορία του ξεκινάει από το έτος 880 περίπου όταν μια ομάδα παιδιών είδε ένα φως να κατεβαίνει στα βουνά του Μονσερατ. Άκουσαν ψαλμωδίες και έτρεξαν αμέσως να το πούνε στους γονείς τους. Οι γονείς  πήγαν στο σημείο εκείνο και διαπίστωσαν ότι ήταν αληθή αυτά που τους είπαν τα παιδιά. 
 

Αυτό επαναλαμβανόταν καθημερινά μέχρι που πήγαν και  ερεύνησαν το σπήλαιο όπου βρήκαν το ξυλόγλυπτο άγαλμα της Παναγίας με τον Χριστό. Το άγαλμα τις Παναγίας θέλανε να το μεταφέρουν στην Μανρέσα αλλά ήταν πολύ βαρύ.
Το εξέλαβαν ως επιθυμία της Παναγίας να παραμείνει στο Μονσεράτ. Φημολογείται ότι είναι έργο του Αγίου Λουκά το 50μ.χ και ότι το μετέφεραν οι Μαυριτανοί και το έκρυψαν στο σπήλαιο.




Στο Μονσεράτ και σε ύψος 1024 μέτρων φτιάχτηκε το μοναστήρι τον 11 αιώνα. Η παναγία ονομάζεται και La Moreneta και είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του καθολικισμού. Το 1881  η  Παναγία κηρύχτηκε προστάτης της Καταλονίας.



Santa Cova ονομάζεται το σπήλαιο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Παναγίας. Βρίσκεται περίπου μισή ώρα μακριά από το μοναστήρι.
Το μοναστήρι δεν είναι επισκέψιμο αλλά μπορείτε να
επισκεφτείτε τον ναό, να δείτε την Παναγία του Μονσεράτ αλλά και να ακούσετε την παιδική χορωδία που έχει ιστορία από τον 13 αιώνα. 
Κάθε μέρα στη μία το μεσημέρι δίνει παράσταση εκτός από κάποιες εορταστικές περιόδους του χρόνου.
Η Βασιλική στεγάζει ένα μουσείο με έργα τέχνης από πολλούς διακεκριμένους ζωγράφους και γλύπτες, συμπεριλαμβανομένων έργων του El Greco, Νταλί, Πικάσο και περισσότερο. Για να ανεβείτε στο βουνό θα πάρετε το τελεφερίκ ή τον οδοντωτό.

            ΜyPhotoPics