Pulpit rock, Νορβηγία

Ο βράχος Pulpit ή Preikestolen, Prekestolen στα Νορβηγικά, είναι μια από τις περιοχές που
προσελκύει 
τους  περισσότερους τουρίστες. Αυτός ο φυσικός σχηματισμός βράχου βρίσκεται 604 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το βράχο κάθε έτος. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες με τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης κάποιος να τον προσεγγίσει και από τη θάλασσα με τη βάρκα.


Το αρχικό όνομα του σχηματισμένου βράχου ήταν "Hyvlatonna". Το σημερινό όνομα θα μπορούσε να προέρχεται από την μορφή ή να οφείλεται ενδεχομένως στη θέση που βρίσκεται.
Ο βράχος σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 10.000 χρόνια, όταν οι άκρες του παγετώνα έφτασαν στον γκρεμό. Το νερό από τον παγετώνα πάγωσε στις ρωγμές του βουνού και τελικά έκοψε μεγάλα, γωνιακά τμήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν μακριά με τον παγετώνα.
Αυτή είναι η αιτία για το σχήμα του οροπεδίου. Κατά μήκος του οροπεδίου συνεχίζει να υπάρχει μια βαθιά ρωγμή. Οι ρωγμές δείχνουν ότι το οροπέδιο κάποια στιγμή θα πέσει αλλά όλες οι γεωλογικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτό δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, και επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του οροπεδίου.

O βράχος αποτελείται από γρανίτη, από χαλαζία, από αστρίους (τεκτοπυριτικά ορυκτά), από  κεροστίλβη (σιδηρομαγνησιούχο ορυκτό)  και από δευτερεύοντα ορυκτά, όπως μαγνητίτης,  γρανάτης και άλλα. 
    MyPhotoPics