Diamont Head, Oahu, Χαβάη

Ο ηφαιστειακός κρατήρας Diamond Head, κοσμεί ως αξιοθέατο το νησί Oahu στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, λίγο έξω από  την πρωτεύουσα Χονολουλού. Το ηφαίστειο έχει εξαφανιστεί για πάνω από 150 χιλιάδες χρόνια, και σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η πιθανότητα της εκ νέου έκρηξης  κοντά στο μηδέν.

Ο κρατήρας έχει ύψος 230μ. και διάμετρο 1060 μ.. Oι Χαβανέζοι τον  αποκαλούν στην γλώσσα τους Laeahi, εξαιτίας της μορφής που σχηματίζουν τα άκρα του. Το σύγχρονο όνομα, Diamond Head, του δόθηκε από ναυτικούς τον 19ο αιώνα. 
Είδαν στα βράχια του  κρατήρα την  λάμψη του ήλιου να σχηματίζει μια εικόνα που έμοιαζε  με την κεφαλή ενός διαμαντιού. Στην πραγματικότητα, αυτή η αλληλοεπίδραση δημιουργείται από την  λάμψη κρυστάλλων ασβεστίτη που εμπεριέχονται στα σχηματοποιημένα βράχια λάβας.


Το Diamond Head χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τόσο του πρώτου όσο και του  δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ως ένα φυσικό οχυρό. Τα τοιχώματά του ενισχύθηκαν σημαντικά για να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή και να παρέχει επαυξημένη προστασία. 
Εκεί δημιουργήθηκε μία βάση τεσσάρων επιπέδων για να εξυπηρετήσει τις τότε ανάγκες.  Σήμερα μέρος  του Diamond Head αποτελεί  μια κλειστή ζώνη, στην οποία στεγάζεται  ο αμερικανικός σταθμός επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου της ευρύτερης περιοχής.


Αλλά για τους τουρίστες  το τμήμα που δεν βρίσκεται στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, συνιστά μια πολύ καλή εμπειρία, μια και για να περιηγηθεί κανείς βαδίζει σε μονοπάτια που εναλλάσουν το έδαφος με σκαλοπάτια. 

Στο τέλος της πορείας αυτής βρίσκεται κανείς κυριολεκτικά στο χείλος της άκρης του  Diamond Head. Το αποτέλεσμα αποζημιώνει πλήρως μια και προσφέρει εκπληκτική θέα της Χονολουλού και του γύρω τοπίου.
    ΜyPhotoPics