Το φαράγγι της Αρχάμπολης, νήσος Εύβοια, Ελλάς

Το  φαράγγι της Αρχάμπολης  βρίσκεται ΝΑ της Όχης μεταξύ των χωριών  Ευαγγελισμός, Θύμι και Καψούρι, Νότιος  Εύβοια, Ελλάς. Σχηματίζει κατακόρυφους  βράχους και στριφογυρίζοντας καταλήγει στην εντυπωσιακή παραλία της Αρχάμπολης που αντικρίζει την βόρεια ακτή της Άνδρου.

Τα ερείπια αρχαίων τειχών στις πλαγιές και τα ανασκαφικά ευρήματα στην παραλία και μέσα στο φαράγγι φανερώνουν ότι υπήρχε αρχαίος οικισμός που συνδεόταν με μεταλλουργικές δραστηριότητες. Ιχνη από σκουριές (λιωμένο μέταλλο) φαίνονται καθαρά στην παραλία.


Το μικρό εκκλησάκι του Αη Γιώργη σε μια άκρη και τα ερείπια μιας οικίας στο άπλωμα μπροστά του, μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία παλιάς εποχής. Το άγριο και ξηρό τοπίο κοντά στην ακτή δεν ευνοεί παρά μόνο τα φρύγανα. 




Απομακρυνόμενοι από την ακτή και βαδίζοντας εσωτερικά συναντάμε ψηλότερη δασική βλάστηση με αριές, πουρνάρια και αγρέλια. 

Οι σπηλαιώσεις και οι τρύπες στα άγρια βράχια ευνοούν την επιβίωση σπάνιων πουλιών όπως η πετροπέρδικα, ο πετρίτης και το βραχοκιρνκίνεζο. Επίσης υπάρχουν σπάνια βραχόφιλα και ενδημικά φυτά φύονται σε δυσπρόσιτες θέσεις.
    MyPhotoPics