Vik, Ισλανδία

Το χωριό Vik  ή Viki Myrdal η πλήρης ονομασία του, είναι το νοτιότερο χωριό της Ισλανδίας και 
βρίσκεται στον  κεντρικό 
περιφερειακό δρόμο γύρω από το νησί, περίπου 180 χιλιόμετρα (110 μίλια) από το δρόμο νοτιοανατολικά για το Ρέικιαβικ.
Παρά το μικρό μέγεθός του, 291 κάτοικοι από τον Ιανουάριο
του 2011, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός για περίπου 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) περίπου και αποτελεί σημαντικό σταθμό, έτσι ενδείκνυται για την οδική σήμανση από μια μεγάλη απόσταση. 
Το 1991, το περιοδικό Αmerican ανέδειξε  την παραλία του Vik ως μία από τις δέκα πιο όμορφες παραλίες στη Γη. Τα βράχια δυτικά της παραλίας είναι το σπίτι σε πολλά θαλασσοπούλια, κυρίως puffins που κατασκευάζουν λαγούμια στα ρηχά εδάφη κατά τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας. 
Το Vik βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παγετώνα
Myrdalsjokull, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Katla. Το Katla δεν έχει εκραγεί από το 1918, και αυτή η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο περίοδος ανάπαυσης έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η έκρηξη μπορεί να συμβεί σύντομα. 


Μια έκρηξη του Katla θα μπορούσε να λιώσει αρκετό πάγο για να προκαλέσει μια τεράστια πλημμύρα, ενδεχομένως αρκετά μεγάλη για να εξαφανίσει ολόκληρη την πόλη. 
Η εκκλησία της πόλης, που βρίσκεται ψηλά στο λόφο, πιστεύεται ότι είναι το μόνο κτίριο που θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια τέτοια πλημμύρα. Έτσι, οι άνθρωποι της Vik κάνουν συχνά περιοδικές ασκήσεις και εκπαιδεύονται ώστε να σπεύσουν στην εκκλησία με το πρώτο σημάδι μιας έκρηξης του ηφαιστείου.
    ΜyPhotoPics