Μοναστήρι Κey Gompa, Ινδία

Το Kye Gompa είναι ένα Θιβετιανό βουδιστικό μοναστήρι της αίρεσης Gelugpa που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σε υψόμετρο 4.166 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στον ποταμό Spiti, στην κοιλάδα Spiti του Himachal Pradesh, στην περιοχή Lahaul και Spiti της Ινδίας. 
Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Dromtön (Brom-ston, 1008-1064), μαθητή του διάσημου καθηγητή Atisha, τον 11ο αιώνα.  Δέχτηκε επίθεση και πάλι από τους Μογγόλους τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πέμπτου Δαλάι Λάμα και εγκαταστάθηκαν οι Gelugpa. Το 1820 λεηλατήθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια των πολέμων μεταξύ Λαντάκ και Κούλου. Το 1841 υπέστη σοβαρές ζημιές από τον στρατό των Dogra  υπό του Γκουλάμ Χαν και Rahim Khan.
Αργότερα την ίδια χρονιά υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από ένα στρατό των Σιχ. Το 1840 καταστράφηκε από πυρκαγιά και το 1975, ένας δυνατός σεισμός προκάλεσε περαιτέρω ζημία που επισκευάστηκε με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Έρευνας της Ινδίας και του κράτους από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
Οι τοίχοι στο μοναστήρι καλύπτονται με έργα ζωγραφικής και τοιχογραφίες, ένα παράδειγμα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα, το οποίο αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της κινεζικής επιρροής. Το μοναστήρι έχει μια συλλογή από αρχαίες τοιχογραφίες, βιβλία και εικόνες του Βούδα.
Υπάρχουν τρεις όροφοι, τα υπόγεια χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση. Ένα δωμάτιο, που ονομάζεται Tangyur είναι πλούσια ζωγραφισμένο με τοιχογραφίες. Το ισόγειο έχει το όμορφα διακοσμημένο Assembly Hall και κελιά για πολλούς μοναχούς.
Το Key Gompa τώρα ανήκει στην αίρεση Gelugpa, μαζί με την Μονή Tabo  και Drangtse.  Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 250 μοναχούς, οι οποίοι διαμένουν εντός των ιερών τειχών το χειμώνα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι γονείς ή τα αδέλφια τους, που εργάζονται στα χωράφια, ή απασχολούνται στη μεταφορά αγαθών.
    ΜyPhotoPics