Νήσος Tristan da Cunha, Νότιος Ατλαντικός

Το νησί Tristan da Cunha βρίσκεται στο Νότιο Ατλαντικό και απέχει 2.850χλμ. από το Κέιπ Τάουν, την πιο κοντινή σε αυτό  μεγάλη πόλη, και 3.353χλμ. από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ο κοντινότερος οικισμός απέχει 2.429χλμ. και είναι το νησί της Αγίας Ελένης, γνωστό ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα.  Θεωρείται το πιο απομακρυσμένο από στεριά νησί του κόσμου.
  Βρέθηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 1961, όταν από το ηφαίστειο του νησιού άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός και τα κοντινότερα πλοία ειδοποιήθηκαν να παρεκκλίνουν της πορείας τους για να βοηθήσουν στην εκκένωσή του. Μόλις η ηρεμία επανήλθε, οι 300 κάτοικοι ψήφισαν  ομόφωνα την επιστροφή στην πατρίδα τους .

Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται μόλις στους 262 (με 8 όλα κι όλα επώνυμα, από τα οποία το 8ο προστέθηκε το 1986 όταν μια Τριστανή 
παντρεύτηκε έναν σκοτσέζο που αποφάσισε να ζήσει μαζί της στο νησί) και συμβιώνουν ειρηνικά σαν μία μονιασμένη κοινότητα κοινοκτημοσύνης. 

Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και το νόμισμα είναι η
βρετανική λίρα, μιας και αποτελεί βρετανική αποικία και οι κάτοικοι του θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι. Μάλιστα, ο μοναδικός οικισμός του νησιού αποκαλείται "το Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών".

Το να φτάσει κανείς εκεί είναι μία περιπέτεια και χρειάζεται καλό σχεδιασμό και ισχυρή θέληση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν κάνει την προαπαιτούμενη έρευνα και δεν καταφέρνουν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους.

Για να σας επιτραπεί η είσοδος στην περιοχή θα πρέπει να έχετε πάρει την έγκριση του υπεύθυνου συμβουλίου. Πρέπει να στείλετε ένα e-mail στην Secretary to the Administrator με τα ονόματα σας, το σκοπό και τη διάρκεια της επίσκεψής σας. 
Αναλόγως των απαντήσεών σας μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω ερωτήσεις. Επιπροσθέτως, το e-mail θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα αντίτυπο του ποινικού σας μητρώου. Το συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε όποιον θεωρηθεί ανεπιθύμητος.

Υπάρχουν δέκα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων από το Κέιπ Τάουν, εκ των οποίων τα 9 εκτελούνται από ένα φορτηγό και δύο αλιευτικά σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν μόλις 12 επιβάτες. Το μοναδικό δρομολόγιο με κανονικό πλοίο και δυνατότητα μεταφοράς 30 επιβατών πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.
       MyPhotoPics