Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, Πελοπόννησος, Ελλάς

Η μονή βρίσκεται στα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Νεστάνης, 
Πελοπόννησος, Ελλάς, σε υψόμετρο 980 μ. επάνω  στο  βουνό Γουλάς (1.160 μ.), το οποίο έχει  ημικωνικό σχήμα, καθώς οι πλαγιές του στενεύουν απότομα προς την κορυφή. Απέχει περί τα 15 χλμ. από την Τρίπολη.

Το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου επιβάλλεται στο φυσικό τοπίο της περιοχής. Εικάζεται πως η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, από τον Αλέξιο Κομνηνό. Βεβαιωμένα όμως από έγγραφα ξέρουμε πως ήταν σε λειτουργία από το 1536 μ.Χ. 


Ο επισκέπτης εισέρχεται στη μονή από δύο εισόδους: Στα δυτικά ανεβαίνοντας υπάρχει επιβλητική νεότερη πέτρινη σκάλα, η οποία καταλήγει στην τοξωτή θύρα των αποθηκών και των σταύλων. Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στα νότια του μοναστηριού. 

Ο χώρος περιμετρικά του ορθογώνιου κτιριακού 
συγκροτήματος  είναι ελεύθερος. Τα κτίσματα, αν και έχουν υποστεί μεταβολές και διαρρυθμίσεις, παραμένουν διώροφα. Οι άνω όροφοι, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται ως κελιά ή ξενώνες και τα ισόγεια με τα χαγιάτια τους ως
αποθήκες.
 Ο στρατηγικής σημασίας χώρος του Γουλά είχε φιλοξενήσει κτίσματα και ασκητήρια διάσπαρτα στις σπηλαιώδεις πτυχές του. Ανατολικά της μονής, στους πρόποδες του Γουλά, οι Βυζαντινοί έκτισαν ναό προς τιμήν της Αναλήψεως του Χριστού. 

Βρίσκεται εντός φυσικού σπηλαίου και είναι πλέον ερειπωμένος. Η εικόνα της Παναγίας είναι μία από τις 17 που φιλοτέχνησε ο Απόστολος Λουκάς. Είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και πλήθος προσκυνητών την επισκέπτονται όλο το χρόνο. Ένα παλιό έθιμο που ισχύει έως σήμερα είναι οι μητέρες να κάνουν τάμα στη χάρη Της την βάφτιση του παιδιού τους στο μοναστήρι. Η εικόνα της Γοργοεπηκόου εορτάζεται την 1η Οκτώβρη και στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται τριήμερο πανηγύρι προς τιμή της.
   ΜyPhotoPics