Σπήλαιο Κάψια, Τρίπολης, Ελλάς

Το σπήλαιο Κάψια βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 1,5 χλμ. βόρεια του χωριού Κάψια, Ελλάς καιανήκει στο περίπλοκο 
σύστημα καταβοθρών
του οροπεδίου Μαντινείας. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τ.μ.

Ο πρώτος που αντίκρισε το πανέμορφο σπήλαιο ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος G. Fougere το 1887. Η πρώτη έρευνα έγινε το 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον νομομηχανικό Αρκαδίας Ν. Σιδερίδη. 
Η δημοσίευση της μελέτης για το σπήλαιο και τις καταβόθρες της περιοχής στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό Spelunca το 1911, φέρνει το σπήλαιο στην παγκόσμια δημοσιότητα.
 Το 1974 πραγματοποιήθηκε νέα ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον Ιωάννη Ιωάννου και αποκαλύφθηκε νέο τμήμα του σπηλαίου.  Βρέθηκαν  ίχνη παλιάς πλημμύρας.

Βρέθηκαν επίσης πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων
οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη. Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος & 5ος μ.Χ. αιώνας).
 
Ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στην αίθουσα των "Θαυμασίων" παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο ελληνικό σπήλαιο.

Οι ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των  δέκα πιο αξιόλογων
σπηλαίων της Ελλάδας. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό στις 19-12-2010. Αξίζει να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.
    MyPhotoPics