Ανανάς και όμως, είναι θάμνος!

Ο ανανάς είναι ποώδες τροπικό φυτό με πολλαπλούς βρώσιμους καρπούς που αποτελείται από συνενωμένα μούρα
και ανήκει στην οικογένεια Βρομελιοειδή (Bromeliaceae). To
γένος Ανανάς (Ananas) περιλαμβάνει πέντε είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. 


Χαρακτηριστικό είδος είναι ο Aνανάς ο πολύκομος ή Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus) ή Ανανάς ο ήμερος (Ananas sativus), γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα. 

Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια σε πολλές περιοχές του κόσμου αν και κατάγεται από τροπικά κλίματα. Ο καρπός του τρώγεται ωμός ή συντηρημένος σε κονσέρβες και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική. 


Ορισμένες ποικιλίες του ανανά του εδώδιμου καλλιεργούνται ως διακοσμητικά φυτά για τα ωραία φύλλα τους. Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο και έχει μεγάλα ξιφοειδή φύλλα με χείλη οδοντωτά , που σχηματίζουν ρόδακα. 



Τα άνθη του εκφύονται σε πυκνή ταξιανθία, τύπου στάχυ, στην κορυφή ανθικού άξονα, που έχει ύψος περίπου μισό μέτρο. Έχουν τριμερή διάταξη, δηλαδή 3 σέπαλα, 3 πέταλα, 6 στήμονες και τρίχωρη ωοθήκη.



Ο καρπός του είναι σαρκώδης, σύνθετος που προέρχεται από ολόκληρη την ταξιανθία, δηλαδή αποτελείται από τους επιμέρους καρπούς, που είναι ράγες και το σαρκώδη άξονα του στάχυος, που καταλήγει σε θύσανο φύλλων. 


Πολλαπλασιάζεται  με παραφυάδες ή κόβοντας την κορυφή του φρούτου την οποία μπορεί κανείς να φυτέψει σε γλάστρα ή να την αφήσει πρώτα  σε ένα δοχείο με νερό ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ρίζες που βρίσκονται στην βάση της κορυφής.




Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του.
Προσβάλλεται από διάφορα έντομα.




Ποικιλίες του ανανά είναι:
Ανανάς ο εμβράκτειος (ananas bracteatus) , ιθαγενές της 
Βραζιλίας
Ανανάς ο μακρόδους (ananas macrodontes), ιθαγενές της Βραζιλίας,   
Ανανάς ο ποικιλλόχρους (ananas variegatus)
    MyPhotoPics