Παναγία Κρημνιώτισσα, νήσος Σαμοθράκη, Ελλάς

Τριάντα χιλιόμετρα, έξω από την Χώρα της νήσου Σαμοθράκης, Ελλάς, κοντά στην τοποθεσία Παχιά Άμμος, βρίσκεται ένα  εκκλησάκι πάνω σε  
έναν απότομο βράχο. Στο παρεκκλήσι αυτό έχει τοποθετηθεί από τους πιστούς, η εξαιρετικού κάλλους εικόνα της Παναγίας, την οποία σύμφωνα με την παράδοση πέταξαν στην θάλασσα χριστιανοί που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, για να την διασώσουν από το μένος των εικονομάχων.
Λένε, ότι γύρω στα 1700, ένα καράβι που πλησίαζε την Σαμοθράκη, κινδύνευε να βυθιστεί, εξ αιτίας μεγάλης θαλασσοταραχής. Ο καπετάνιος μέσα στην φουρτούνα, διέκρινε στην θάλασσα μία εικόνα, και πρόσταξε να την ανεβάσουν στο πλοίο. Μόλις έγινε αυτό σταμάτησε και η θαλασσοταραχή.Γεμάτοι χαρά για το Θείο αυτό Δώρο συνέχισαν την πορεία τους ευχαριστώντας την Παναγιά για την σωτηρία τους.

Το βράδυ όμως,  παρουσιάστηκε η  Παναγιά στον ύπνο του καπετάνιου και τον πρόσταξε να την πάνε πίσω στην Σαμοθράκη. Ο καπετάνιος γεμάτος ευλάβεια, πήγε την θαυματουργή εικόνα πίσω στο νησί, και την παρέδωσε στον ιερέα, ο οποίος την τοποθέτησε στην εκκλησία.
Η Παναγία όμως κάθε βράδυ έφευγε από την εκκλησία και την έβρισκαν στον ψηλό βράχο που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Έτσι οι κάτοικοι κατάλαβαν την επιθυμία της και της έχτισαν ένα παρεκκλήσι πάνω στον ψηλό βράχο, απ' όπου στέλνει ακόμη και σήμερα την ευλογία
 της στους ναυτικούς.
 

Ο ψηλός κρημνός (γκρεμός)έδωσε και το όνομά του στην Αγία Εικόνα που ονομάστηκε από τους κατοίκους Παναγία Κρημνιώτισσα.

    ΜyPhotoPics