Divi divi ή δέντρο watapana, Αρούμπα

Το δέντρο Divi Divi είναι η ... φυσική πυξίδα της Αρούμπα, δείχνει πάντα προς την νοτιοδυτική    κατεύθυνση, λόγω των ανέμων που πνέουν σε όλο το νησί από τα βόρεια-ανατολικά. Σήμα κατατεθέν της Αρούμπα: το Divi Divi ή δέντρο watapana.
Στην Αρούμπα, το δέντρο αυτό δεν είναι ποτέ ίσιο εξ αιτίας των
δυνατών ανέμων. Το δέντρο divi divi είναι μια φυσική πυξίδα για τούς κατοίκους της. Ο κορμός συνήθως είναι λυγισμένος σε γωνία 90 μοιρών, παράλληλος με το έδαφος και δείχνει προς την νοτιοδυτική κατεύθυνση.
                                                

Φυτρώνει στην Καραϊβική, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Είναι το εθνικό δέντρο του Κουρασάο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 πόδια (9 μέτρα). Αλλά συνήθως είναι μικρότερο. 


Λέγεται ότι οι προσπάθειες να αναπτυχθεί αυτό το δέντρο σε άλλα μέρη του κόσμου, υπήρξαν ανεπιτυχείς. Εισήχθη από την Αφρική. Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξελίχθηκαν οι άμυνες των φυτοφάγων ζώων όπως τα αγριοκάτσικα που ευδοκιμούν στην Αρούμπα. 


Οι κατσίκες τα αποφεύγουν επειδή η σκληρή επιφάνεια του φλοιού έχει υψηλή συγκέντρωση ταννικού οξέως, το οποίο καταστρέφει σημαντικά (για τα φυτοφάγα) πρωτόζωα που χρειάζονται για την πέψη.


Το μεσαίο μέρος του περικαρπίου περιέχει περίπου 42 τοις εκατό του βάρους του ταννίνες.
Χρησιμοποιείται κυρίως στη βυρσοδεψία και την βαφή των δερμάτινων ειδών.
    MyPhotoPics