Μπέργκεν, Νορβηγία


Το Μπέργκεν ή αλλιώς, η "πύλη των φιόρδ" για τους Νορβηγούς, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη
πόλη της χώρας.  Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές 
ακτές, κοντά στην ορεινή περιοχή De syv fjell,   "Τα Εφτά Βουνά".





Λέγεται ότι ιδρύθηκε από το βασιλιά Όλαφ το 1070. Θεωρείται πως το 1217 αντικατέστησε το Τρόντχαϊμ ως πρωτεύουσα της Νορβηγίας, η οποία έδωσε επίσης τη σειρά της στο Όσλο, το 1299.

Στην πόλη υπάρχει το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, μέρος του οποίου αποτελεί το Μουσείο του Μπέργκεν. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1946 και δραστηριοποιείται στην ναυτιλιακή έρευνα σε συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβούν και τα μουσεία. Ξεχωρίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με εκθέματα από το ζωικό βασίλειο του Βορρά, όπως και το Ναυτικό Μουσείο όπου συμπεριλαμβάνονται και μικρογραφίες των πλοίων των Βίκινγκς.
Όπλα, μεσαιωνικά εκθέματα και είδη λαϊκής τέχνης φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο. Οι φιλότεχνοι δεν θα πρέπει να χάσουν το Μουσείο Τέχνης, όπου εκθέτει έργα φημισμένων Νορβηγών καλλιτεχνών όπως ο ΄Εντβαρτ Μυνχ αλλά και ξένων, όπως οι Πάμπλο Πικάσο και Πάουλ Κλέε.


Το λιμάνι της πόλης είναι γεμάτο με χρωματιστά ξύλινα σπίτια και υπαίθριους πωλητές που δελεάζουν τους περαστικούς με καπνιστό σολομό και καραμελωμένο τυρί. 
Η συμμετοχή του Μπέργκεν στη λίστα της UNESCO, οφείλεται αρχικά στο ιστορικό εμπόριο μπακαλιάρου από Γερμανούς εμπόρους το 14ο αιώνα, ενώ ο βασικότερος λόγος είναι οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πυρκαγιές που έχει υποστεί η περιοχή και η ανακατασκευή της κάθε φορά, με παραδοσιακούς τρόπους.
    MyPhotoPics