Λούνεμπουργκ, Καναδάς


Ενενήντα χιλιόμετρα περίπου νότια του Χάλιφαξ, της πρωτεύουσας της Νέας Σκωτίας, 
στον Καναδά, κουρνιασμένο σε έναν υπήνεμο  όρμο βρίσκεται ένα μοναδικό παραθαλάσσιο στολίδι, η υπέροχη πόλη του Λούνεμπουργκ.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν αποφασίστηκε από τους Βρετανούς ο συστηματικός εποικισμός της περιοχής, Γερμανοί και Ελβετοί άποικοι έφτασαν στην Νέα Σκωτία και ίδρυσαν εκεί, το 1753, τον πρώτο αποικιακό Βρετανικό οικισμό. 



Η πόλη, χάρη στην αλιεία, το εμπόριο, την ναυπηγική και τις λοιπές ναυτικές δραστηριότητες, γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ραγδαία οικιστική της ανάπτυξη. 



Πολύχρωμα, μοναδικής αρχιτεκτονικής οικήματα, κτίστηκαν στην πόλη, στεγάζοντας σπίτια, εργοστάσια και δημόσια κτίρια. Στις μέρες μας, η πλειοψηφία αυτών των οικημάτων του 18ου αιώνα, παραμένει ανέπαφη, χαρίζοντας στο Λούνεμπουργκ μια υπέροχη Βικτοριανή αύρα. 



Μοιραία η UNESCO, το 1995, αναγνώρισε τον ξεχωριστό πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της πόλης και ανακήρυξε το ιστορικό της κέντρο, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ο επισκέπτης σήμερα, μπορεί να εξερευνήσει τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, να χαζέψει τα χαρακτηριστικά έντονα βαμμένα σπίτια, να επισκεφθεί το Μουσείο Αλιείας, μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου ή απλά να απολαύσει ένα γεύμα ή ένα καφέ στην πανέμορφη προκυμαία, με θέα τα παραδοσιακά ψαροκάικα που την κατακλύζουν.
    MyPhotoPics