Baba Gurgur, Πατέρας της Φωτιάς, Ιράκ

Η Baba Gurgur, Πατέρας της Φωτιάς,  είναι πετρελαιοπηγή κοντά στην πόλη Κιρκούκ και είναι η πρώτη που ανακαλύφθηκε στο Βόρειο Ιράκ το 1927. Θεωρήθηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο, μέχρι την ανακάλυψη της  πετρελαιοπηγής Ghawar στη Σαουδική Αραβία το 1948. 

Bρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Arrapha και είναι
διάσημη για την αιώνια φωτιά της ( αραβικά : النار الازلية) που καίει συνεχώς 4000 χρόνια και βρίσκεται στη μέση των κοιτασμάτων πετρελαίου της.
Πολλοί πιστεύουν ότι η αιώνια φωτιά  είναι η ίδια με το καμίνι της φωτιάς στο βιβλίο του Δανιήλ, κεφάλαιο 3 Παλαιά Διαθήκη, στην οποία ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ (περ. 630-562 π.Χ.), ο βασιλιάς της Βαβυλώνας έριξε τρεις Εβραίους που είχαν αρνηθεί να προσκυνήσουν του χρυσό είδωλό του. 

Οι φλόγες καύσης είναι το αποτέλεσμα εκπομπής φυσικού αερίου μέσω ρωγμών στα πετρώματα της περιοχής Baba Gurgur. Πιστεύεται ότι η θερμότητα από τις αιώνιες φλόγες χρησιμοποιήθηκε από βοσκούς για να θερμαίνουν τα κοπάδια τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
Έχει και μια σημαντική συμβολική αξία για τους κατοίκους του Κιρκούκ. Οι γυναίκες επισκέπτονται την Baba Gurgur, ζητώντας να έχουν ένα αγοράκι. Αυτή η αρχαία πρακτική πηγαίνει πιθανώς πίσω στην εποχή της λατρείας της φωτιάς.
    MyPhotoPics