Τρούφα


Τρούφα, ένα "διαμάντι" από τα βάθη της γης
Η ομολογουμένως άσχημη εμφάνισή της, την αδικεί. Ο
λόγος για την τρούφα, που 
παρά την απωθητική της όψη διαθέτει κρυμμένα διατροφικά μυστικά.

Είναι ένα  σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού,  που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες) και Terfezia. 
Έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.

Σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιούντος φυτού. Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, μέγεθος που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού έως ενός πορτοκαλιού. 

Εξωτερικά καλύπτεται από φλοιό που ονομάζεται "περίδιο", το εσωτερικό, που ονομάζεται "σάρκα του καρπού ή βώλος", περιέχει εκατομμύρια "σπόρους" που εκτελούν την αναπαραγωγική λειτουργία. 
Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών
χρωμάτων και διαστάσεων. Μέσω της βοήθειας ενός μικροσκοπίου, η ταξινόμηση των ειδών είναι σχετικά εύκολη. Με την βλάστηση των σπόρων δημιουργείται το μυκήλιο, το οποίο, εκτός του ότι συνδέει το φυτό με τον μύκητα, εισχωρεί στα φυτά, "μολύνοντας" τις νέες ρίζες που βρίσκονται στο έδαφος. 


Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών. 

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα και πανάκριβα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
    ΜyPhotoPics