Ατακάμα

Η έρημος Ατακάμα (Atacama) βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη ...
πεδιάδα που αποτελείται από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. 
Η συνολική της επιφάνεια είναι 181,300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα). Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς καθόλου βροχή. 
Το ύψος της βροχής ανέρχεται στο 1 mm ετησίως. Σε μερικά όμως σημεία της ερήμου δεν έχει πέσει ποτέ ούτε μια σταγόνα βροχής από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην περιοχή. Τοπίο σεληνιακό, που για τη ΝΑSA μοιάζει περισσότερο με αυτό του Αρη. Παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί, ηφαίστεια που καπνίζουν, λίμνες από αλάτι, νεκρό τοπίο, ροζ φλαμίνγκο, εικόνες σουρεαλιστικές. Καλώς ήρθατε στον «πλανήτη» Ατακάμα. Την πιο ξερή περιοχή του πλανήτη, στη βόρεια Χιλή.
Γενικά είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, καθώς και για αστρονομική παρατήρηση λόγω του υψόμετρου και του ανέφελου συνήθως ουρανού που επικρατεί. Το υψόμετρο υπολογίζεται περίπου στα 2.500 μέτρα, όμως οι εξορμήσεις στην έρημο μπορεί να σας μεταφέρουν και στα 4.500 μέτρα.

Το φαντασ/γορικό τοπίο κάποιων σημείων έχει χρησιμοποιηθεί και ως μοντέλο για την προσομοίωση συνθηκών στα εδάφη του πλανήτη Άρη. 
 MyPhotoPics