Σεκόγια, το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου, Σιέρα Νεβάδα, ΗΠΑ


Η γιγάντια Σεκόγια είναι το μεγαλύτερο είδος δέντρου στον κόσμο. Βρίσκεται στο National Park of sequoia, Σιέρα Νεβάδα, Καλιφόρνια ΗΠΑ. Φτάνει σε μέσο ύψος τα 50 με 100 μέτρα και  σε μέση διάμετρο από έξη έως οκτώ μέτρα. 

Η μεγαλύτερη Σεκόγια που έχει καταγραφεί έφτανε τα 94,8 μέτρα με διάμετρο 17 μέτρα, ενώ ενδεικτικό της ανθεκτικότητας τους, είναι το γεγονός ότι η αρχαιότερη Σεκόγια που έχει καταγραφεί εκτιμάται ότι έχει ηλικία 3.500 ετών.






Οι Σεκόγιες προσαρμόζονται έτσι ώστε να επιβιώνουν ακόμη και στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Διαθέτουν ινώδη φλοιό ανθεκτικό στη φωτιά που μπορεί να φτάσει σε πάχος τα 60 εκατοστά. Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές μπορούν να βλάψουν τα μεγαλύτερα δέντρα, συνήθως δεν τα καταστρέφουν.




Ωστόσο εκτός από ανθεκτικές στη φωτιά, οι Σεκόγιες είναι ίσως τα μόνα δέντρα που επωφελούνται από αυτή. Η θερμότητα κάνει τα κουκουνάρια τους ανοίξουν, ενώ οι φλόγες εξαλείφουν τα ανταγωνιστικά φυτά των οποίων η τέφρα χρησιμεύει ως λίπασμα για τις Σεκόγιες.
Μια μέση Σεκόγια φιλοξενεί πάνω από 100.000 κουκουνάρια. Αυτά είναι αρχικά πράσινα όταν είναι ζωντανά, που σημαίνει ότι ακόμα φωτοσυνθέτουν, παράγοντας μερικά από τα σάκχαρα που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Κάθε κουκουνάρι μπορεί να ζήσει 10 με 20 χρόνια και στη συνέχεια πεθαίνει, γίνεται καφέ και «σκάει» απλώνοντας τους σπόρους της Σεκόγιας.

Φύονται σε μεγάλο υψόμετρο, αντέχοντας το κρύο, τη
χιονόπτωση αλλά και τους κεραυνούς. Αυτά τα μεγάλα σε ηλικία δέντρα αναπτύσσονται ακόμα και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς όσο περισσότερο γερνούν.


Οι σεκόγιες ήταν αντικείμενο μεγάλου θαυμασμού όταν τις ανακάλυψαν οι πρώτοι άποικοι τον 19ο αιώνα. Οι δυσκολίες στην υλοτόμηση έσωσε τις γιγάντιες σεκόγιες από τη μοίρα άλλων δασών.



Το μεγαλύτερο δέντρο στη Γη, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του δάσους, ο στρατηγός Sherman δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο δέντρο που υπάρχει στον κόσμο, αλλά ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός, κατ΄όγκο, στον πλανήτη. 
Το γιγαντιαίο sequoia (Sequoiadendron giganteum), ο στρατηγός Sherman είναι 2.100 χρονών, έχει 275 μέτρα ύψος και 100 μέτρα πλάτος στη βάση του κορμού του.
    MyPhotoPics