Χιονοσανίδα

Η χιονοσανίδα (snowboarding) είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα (δεμένη με λουριά στα πόδια ...
του αθλητή) από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από το σέρφινγκ, το πατινάζ με σανίδα (skateboarding) και το σκι. 

Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του 1970. Το 1998 έγινε ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πιο κοινό στιλ του αθλήματος είναι το ελεύθερο, που γίνεται σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους. 

Ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει ακροβατικές φιγούρες (άλματα στον αέρα με κινήσεις χεριών και ποδιών, περιστροφές και τούμπες) συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές. 

Στη χιονοσανίδα η θέση των ποδιών είναι πιο άβολη, καθώς το ένα είναι μπροστά στο άλλο σε μια μοναδική σανίδα που ολισθαίνει ανεξέλεγκτα - στην αρχή. 

Για το λόγο αυτό το άθλημα θεωρείται από πολλούς δυσκολότερο από το σκι. Επιπλέον, σε αντίθεση με το τελευταίο, σε περίπτωση ατυχήματος, οι δέστρες στη χιονοσανίδα δεν λύνονται εύκολα για να απελυθερωθούν τα πόδια του αθλητή.


Η ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του οδήγησε στη διεξαγωγή του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Τσιρς της Αυστρίας το 1985 (Zurs), ενώ το 1994 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Χιονοσανίδας( ISA) με σκοπό να καθοριστούν οι κανονισμοί του αθλήματος παγκοσμίως.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα σε άνδρες και ισάριθμα στις γυναίκες. Αυτά είναι:
Halfpipe (μισός σωλήνας) : διεξάγεται σε ημικυλινδρική πίστα.
Παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ (αναμέτρηση ανά ζευγάρια σε πίστα με πόρτες) και, Χιονοσανίδα κρος (συνδυασμός ακροβατικών ικανοτήτων και δεξιότητας των
καταβάσεων).                        

  MyPhotoPics