Ίνσμπρουκ, Αυστρία

Το Ίνσμπρουκ, Γερμανικά: Innsbruck, είναι πόλη στη δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του  Τυρόλου και είναι  χτισμένη στην ευρεία κοιλάδα μεταξύ των υψηλών βουνών Nordkette (Hafelekar, 2.334 μέτρα) στον Βορρά, Patscherkofel (2.246 μέτρα) και Serles (2.718 μέτρα) στο νότο.

Είναι διεθνώς διάσημο κέντρο χειμερινού αθλητισμού. Το όνομα της πόλης μεταφράζεται "γέφυρα πάνω στον ποταμό Ινν". Στη μητροπολιτική περιοχή μένουν 190.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου 30.000 φοιτητές. 
 Όλη η μαγεία της Αυστρίας συγκεντρώνεται στο κρατίδιο του Τιρόλο. Ανοιχτός ουρανός, ολόλευκες βουνοκορφές, μεσαιωνικά κάστρα και ξύλινα σαλέ. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο φωλιάζει η πρωτεύουσα Iνσμπρουκ· ένα ζωντανό μουσείο γεμάτο απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος. 

Η μικρή αγορά που στήθηκε στην όχθη του ποταμού Iν το 1180 έγινε έδρα των Αψβούργων το 1363, για να μετατραπεί, στα χέρια του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Ι΄, σε διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο. 


Τα εντυπωσιακά μνημεία που κοσμούν ακόμα την πόλη χτίστηκαν τότε, ενώ μεγάλη υπήρξε η επιρροή του αρχιδούκα Φερδινάνδου B' αλλά και της Μαρίας Θηρεσίας στο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. 

Πέρα από τη δίνη των δύο παγκόσμιων πολέμων, το Iνσμπρουκ έζησε γαλήνια στο πέρασμα των αιώνων, έχοντας γίνει το επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως δύο φορές, το 1964 και το 1976, όταν φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Άλλωστε, εδώ συρρέουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο όχι μόνο για να απολαύσουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο ή τα ιστορικά μνημεία, αλλά και για τις χαρές που προσφέρουν οι ατελείωτες χιονοδρομικές πίστες που περιβάλλουν την πόλη.


Η αψίδα Triump­hpforte θυμίζει αρκετά την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Η φημισμένη Goldenes Dachl (Χρυσή Στέγη), το σήμα-κατατεθέν της τιρολέζικης πρωτεύουσας.
Η Αnnasaule (η «Στήλη της Αγίας Αννας») ανεγέρθηκε το 1704 για να θυμίζει την αντίσταση των Τιρολέζων σε μια επίθεση των Βαυαρών.
   Το βασιλικό παλάτι «Hofburg»
    MyPhotoPics