Πολική αρκούδα

Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus - Άρκτος ο θαλάσσιος), γνωστή και σαν λευκή, βόρεια ή  θαλάσσια αρκούδα, ζει στις Αρκτικές  περιοχές. Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη και βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της περιοχής της.
Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 450 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της. 

Τρώει 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Συναντάται στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Δανία και τη Νορβηγία. 

Τον Μάιο του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αλάσκας στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Η γηραιότερη (γνωστή) πολική αρκούδα στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 42 ετών, το Νοέμβριο του 2008.



Η θηλυκή αρκούδα γεννά 1 έως 4 αρκουδάκια, τον Χειμώνα, μέσα σε ένα κοίλωμα από χιόνι ή πάγο. Τα μικρά μένουν με τη μαμά τους έως τα 2 τους χρόνια. Φτάνουν σε μήκος 25 εκ. και βάρος 1 κιλού.




Χάρη στην άριστη όσφρηση, όραση και ακοή της, η πολική αρκούδα είναι επικίνδυνος κυνηγός. Σκοτώνει τα θηράματά της χτυπώντας τα με απίστευτη δύναμη με τα πόδια της. Το αρσενικό κυνηγά σχεδόν ολόκληρο το Χειμώνα. 


Επίσης, η αρκούδα είναι εξαιρετική κολυμβήτρια. 
Έχει την ικανότητα να καλύψει 10 χλμ. στο νερό. Όλο το Καλοκαίρι μπορεί να ζήσει πάνω σε ένα παγόβουνο, τη στιγμή που εκεί υπάρχουν πολλές φώκιες. 
Τα τριχωτά πέλματα των ποδιών,  την προστατεύουν από το
πολικό κρύο και της προσφέρουν θερμομόνωση. Η Πολική αρκούδα δεν έχει ουσιαστικά εχθρούς εκτός "Φυσικά" από τον άνθρωπο ο οποίος την κυνηγάει για την υπέροχη γούνα της. 
Στις αρκτικές περιοχές, οι Εσκιμώοι την κυνηγούν με σκοπό να χρησιμοποιήσουν το δέρμα, τους τένοντες, το λίπος και το κρέας της. Το συκώτι δεν τρώγεται, διότι γίνεται επιβλαβές για τον άνθρωπο λόγω του υψηλού ποσοστού βιταμινών που περιέχει.
    MyPhotoPics