Σπήλαιο Ερμή, όρος Ζήρεια, Ελλάς

Στην ανατολική πλαγιά του όρους Ζήρεια, τοπική ονομασία του όρους Κυλλήνη, πάνω απ’ το Ξυλόκαστρο, Ελλάς στη δυτική πλευρά της χαράδρας Φλαμπουρίτσας και σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο "του Ερμή". Στην απόκρημνη αυτή σπηλιά τοποθετεί η μυθολογία την γέννηση του θεού Ερμή αλλά και τα πρώτα κατορθώματα του. 
Εδώ κατέφυγαν ο Δίας και η νύμφη Μαία θυγατέρα του Άτλαντα και η ομορφότερη από τις Πλειάδες, για να χαρούν τον έρωτα τους κρυφά από την Ήρα.  Καρπός της απιστίας του πατέρα των θεών ήταν ο Ερμής. Πρόκειται για καθοδικό σπήλαιο ηλικίας εκατομμυρίων ετών, για την κατάβαση του οποίου χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. 
Έχει έκταση περίπου 1.200τμ και  διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, απόδειξη της εκατομμυρίων ετών «ηλικίας» του. Έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Εκεί υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο. 

Στο τέλος του 8ου θαλάμου και ύστερα από ένα πολύ στενό
πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους. Στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα, ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων.
Κατά την μυθολογία, (στο βιβλίο 10 του Ομήρου, Οδύσσεια), εκεί φύτρωνε το "Μώλυ", ένα μυθικό φυτό με μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης. Ο Όμηρος περιγράφει επίσης το Μώλυ λέγοντας: "Η ρίζα ήταν μαύρη, ενώ το λουλούδι ήταν τόσο άσπρο όσο το γάλα". Πιθανολογείται ότι πρόκειται για το λουλούδι Γάλανθος, Galanthus ή snowdrop.
                ΜyPhotoPics