Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι

Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι
(Μαλαισιανά, Negara Brunei Darussalam) είναι μια χώρα στην  Νοτιοανατολική Ασία πάνω στο νησί Βόρνεο με πληθυσμό 388.190 και έκταση 5.770 τ.χλμ. Βρέχεται από τη Νότια Κινεζική θάλασσα ενώ χερσαία σύνορα έχει μόνο με τη Μαλαισία. Είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Το κρατίδιο διαιρείται σε 4 επαρχίες (daerah-daerah,ενικός - daerah): Μπελάιτ (Belait), Μπρουνέι-Μουάρα (Brunei-Muara), Τεμπουρόνγκ (Temburong) και Τουτόνγκ (Tutong). H Mαλαϊκή, είναι η εθνική γλώσσα της χώρας.


Η Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν (Γλώσσα Μαλάι:Bandar Seri Begawan, Γλώσσα Τζάβι:بندر سري بڬاوان) είναι η πρωτεύουσα του Μπρουνέι. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη του Σουλτανάτου του Μπρουνέι. 



Φαίνεται πως η περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Το 1970, ωστόσο, δόθηκε στην πόλη το σημερινό της όνομα. Το 2007, ο Σουλτάνος του Μπρουνέι έδωσε εντολή για επέκταση της πόλης από 12,67 m2 σε 100,36 m2.
Το πολίτευμα είναι Συνταγματικό Σουλτανάτο. Αρχηγός Κράτους είναι ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ. Η εθνική εορτή είναι στις 23 Φεβρουαρίου. Η 1η Ιανουαρίου του 1984 ήταν η ημέρα της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η 23η Φεβρουαρίου εορτάζεται ως ημέρα ανεξαρτησίας από την βρετανική κηδεμονία.


Ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ο ηγέτης του Μπρουνέι από το 1984. Το πλήρες όνομά του είναι Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien.


   
   Τζαμί Omar Ali Saifuddien
   Πριγκηπικός γάμος
   Ποταμίσια ταξί
   Ο Θηρεός του Μπρουνέϊ



























     MyPhotoPics