Αμμοθύελλα

Με τον όρο αμμοθύελλα (sandstorm), χαρακτηρίζεται γενικά ο θυελλώδης άνεμος, δηλαδή 
έντασης άνω των 8 της Κλίμακας Μποφόρ (άνω των 62 χλμ./ώρα), που μεταφέρει κόκκους άμμου. Προκειμένου όμως να χαρακτηριστεί ένας θυελλώδης άνεμος ως αμμοθύελλα θα πρέπει η μεταφερόμενη άμμος και ο κονιορτός να είναι παρατηρήσιμα σε μεγάλη έκταση.
Το φαινόμενο της αμμοθύελλας γενικά φανερώνει προσέγγιση
κακοκαιρίας ή και καταιγίδας. Η αμμοθύελλα είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αραβία, την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές χώρες όπου μεγάλες εκτάσεις τους καλύπτονται με παχύ στρώμα άμμου.
Στην Αίγυπτο, οι αμμοθύελλες λέγονται "Χαμσίν", ενώ στην Παλαιστίνη, τη Συρία και τη Σαχάρα,   λέγονται "Σιμούν".
Το ποσό της άμμου που μεταφέρεται με την αμμοθύελλα είναι τεράστιο. Υπολογίστηκε ότι η από τη Σαχάρα προερχόμενη αμμοθύελλα του Μαρτίου του 1901 μετέφερε στην Ευρώπη πάνω από 1.800.000 τόνους σκόνης και άμμου και στην Μεσόγειο ακόμα περισσότερους.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της άμμου μιας
αμμοθύελλας αιωρείται μέχρι τα δύο μέτρα ύψος από το έδαφος, το υπόλοιπο σε ύψος στη θέα της είναι ψιλός κονιορτός. Στη διάρκεια μιας αμμοθύελλας οι κόκκοι της άμμου φέρονται να χοροπηδούν από τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Η αμμοθύελλα γενικά χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τους ταξιδιώτες των ερήμων. 
Τα σύννεφα της άμμου κυριολεκτικά φέρονται σαν να μαστιγώνουν ότι βρουν μπροστά τους. Αχρηστεύουν μηχανήματα, καταστρέφουν καλλιέργειες αλλά και περιορίζουν πολύ την ορατότητα καθιστώντας την συνέχιση της διαδρομής αδύνατη. 


Πολλά ζώα της ερήμου αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό με διάφορους μηχανισμούς που διαθέτουν όπως π.χ. η καμήλα μπορεί να κλείσει τα ρουθούνια της, ενώ με ένα δεύτερο ζεύγος βλεφάρων προστατεύει τα μάτια της.
      MyPhotoPics